Banán érettségi index
Közzétéve: 2024. 08. 23.A banán érettségi index.
Aki ismeri Pétert, nagyon gyakorlatias ember és fantasztikus a Kortalanul prémium programja, tök jól magyaráz mindent index segítségével szemléltet és értet meg, úgyhogy most Péter után elkészítettem a banán érettségi indexet
A főzőbanán és a hagyományos banán )továbbiakban étkezési banán) esetén ez az index kicsit eltérő lesz.
Íme
A főzőbanán=plantain=zöld banán is gyümölcs de cukortartalma alacsonyabb az étkezési ehető banánnál, abban az esetben, ha az étkezési banán érett és a főzőbanán éretlen.
Főzőbanán=zöld banán=útifű így fordítja az angol (nem a maghéj)
1-2-3 érettségi index: zöld, sárgás, sárga néhány barnás folttal ebben az állapotban a főzőbanán magas keményítőforrás, emiatt inkább úgy használjuk, mint a zöldséget (pl. burgonya) de ettől ez még gyümölcs
4-5 érettségi index: barnás- fekete
Ha a zöld banán (főzőbanán) megérik és erőteljes sárga vagy fekete lesz a héja, sütésre -főzésre már nem lesz alkalmas, mert pépessé válik és édesebbé is, így sütve savanykás-édeskés lesz (próbáltam).
Ilyenkor a keményítőtartalma csökken, több lesz benne a természetes cukor, de arról sehol nem találtam infót, hogy milyen a fruktóztartalma ebben az állapotban.
(Majd a vércukrod megmondja, az enyém bírja)
Éretten ez a banán is megehető, olyan ízre és állagra, mint egy éretlenebb (2-3 érettségű) étkezési banán.
Eddig tudod követni?
Aztán itt van az étkezési banán.
Aminek különböző érettségi szintjén különböző a szénhidráttartalma is
1-2 érettségi index: egészen zöld-zöld-enyhén sárgás: hámozhatatlan és ehetetlen.
Magas keményítőtartalom, kevesebb cukor, még kevesebb fruktóz. Ebben az állapotban támogatja a fogyást, többségében azért, mert nehéz megenni
Ezen az érettségi indexen ezt is meg lehet sütni akár chipsnek, vagy hasábnak, vagy tócsninak-=lapcsánkának….ehhez találsz linkeket a poszt végén
Vagy vársz néhány napot 2,5-3- ra érleled.
2,5-3 érettségi index: érettebb inkább sárgás zöld beütéssel, vagy foltosan zöld, evésre ideális kicsit még roppanós, mert itt még magasabb a keményítőtartalma, de már van neki természetes cukor tartalma (glükóz) viszont még alacsony a fruktóztartalma. Ebben az állapotban még támogatja a fogyást, de itt vékony határ az érettségi fokok között.
3,5-4-4,5 érettségi index: érett banán, sárga színű harapáskor inkább krémes, erőteljes banán ízű ebben az állapotában jó energiaforrás, mert magas a természetes cukortartalma, a keményítőtartalom lecsökkent, de még nincs sok fruktóz benne.
Ebben az állapotban nem támogatja a fogyást, viszont jó energiaforrás, annak akin nincs már raktár.
5-6-7 érettségi index: túlérett barnás/fekete rendkívül magas fruktóztartalmú, borzalmasan édes (nekem), ezért sütibe vagy bármibe természetes édesítőként szolgál nem túl nagy mennyiségben. Figyelem ez emelheti a vércukrot
Én pl. ennek a banánnak a fogyasztását kerülöm.
Ebben az állapotában nem támogatja a fogyást és energiaforrásnak sem jó, mivel magas a fruktóztartalma.
ÖSSZEFOGLALVA:
nem mindegy ki, mikor, mennyi, melyik érettségi szintű étkezési banánt eszi.
nagyjából mindegy ki fogyasztja az 1-2 érettségi szintű főzőbanánt, rezisztens keményítőként.
de nem mindegy mennyit és mikor fogyaszt az 1-2 érettségi indexű főzőbanánból.
ha teheted 5-6-7 érettségi indexű banánt ne fogyassz
Ha nem fogy el akkor még használható állapotban tessék felkarikázva a fagyasztóba tenni, fagyi alapnak tökéletes lesz.
Étkezést inspiráló csoportunkban további recepteket találhatsz:
Videóval