Rezisztens keményítő

Közzétéve: 2024. 08. 23.


Rezisztens keményítő nélkül nincs egészséges bélflóra.
Korábban volt szó a fermentált zöldségekről, italokról, tejtermékekről. Ám nem elég bejuttatni ezeket a jótékony bacikat a beleinkbe, ezeket megfelelően táplálni is szükséges, egyrészt az egészséges bélflóra miatt, másrészt az immunvédekezésünk növelése érdekében, és erre tökéletes a rezisztens keményítő.
Hogy miért foglalkozom ennyit ezzel a témával, annak ellenére, hogy nem vagyok dietetikus (bár van egy sporttáplálkozási képesítésem), annak az az oka, hogy hiszek a megfelelő táplálkozás és életmód erejében. Nem csak hiszem, de a saját életemben már bizonyított. Sajnos van egy veleszületett csökkent az immunvédekezésem, amire a Covid oltások beadatása után nem sokkal derült fény.  Tehát úgy éltem csökkent immunvédekezéssel 43 és fél évig, feleannyi immunglobulinnal, (mint az a referens értékben meg van határozva) sikerült elkerülnöm a komolyabb betegségeket, a tüdő és mellhártya gyulladásokat valamint egy egészséges kisfiúnak adtam életet 12 évvel ezelőtt, akinek az immunrendszere a tesztek szerint teljes. Az orvosaim is értetlenül állnak a helyzet előtt, de most örülök neki, hogy általában minden másképp zajlik nálam, mint a nagy többségnél😃
A megfelelően megválasztott étrend és (én a mozgást is ennek a számlájára írom)…bizony hatékony.
Bízom bennem, hogy Téged is motivállak arra, hogy légy tudatos.
A bélflóra megfelelő táplálására az egyik legjobb megoldás a rezisztens keményítő. A keményítők ezen típusa nem terheli meg a vércukrot. Mivel ellenáll az emésztésnek, és nem szívódik fel. Ezeket az emésztetlen rostokat végül a bélbaktériumok, oxigénmentes környezetben ecetsavra, propionsavra és vajsavra bontják. Ezek a vegyületek, pl. a vajsav táplálja a bél falat és a flórát is.
A rezisztens keményítő optimalizálhatja a bél pH értékét, csökkentheti a gyulladást ezáltal a rák kialakulási esélyét is. Fekélyes vastagbélgyulladás, Chron betegség, székrekedés, diverticulitis és hasmenés fennállása esetén is hasznos lehet a használata.
I. típusú: A gabonákban, magokban és hüvelyesekben találhatóak.
II. típusú: A nyers ételekben található – például zöld banán és a nyers burgonya, kukorica.
Nálam a zöld banán is megy, például chipset sütök belőle. A főzőbanán és a valóban zöld étkezési banán.
III. típusú: A sokak által ismert hűtött rizsben ez található. Ez akkor keletkezik, ha a krumplit/rizst megfőzzük, majd lehűtjük. Ez a főzés és hűtés átalakítja a keményítőt rezisztens keményítővé.
IV. típusú: Ezek a mesterségesen előállított rezisztens keményítők
Az optimális eredményhez 2-4 hét rendszeres fogyasztás ajánlott, de napi 50-60 grammnál többet nem tud felhasználni a szervezet, ezért nem is érdemes fogyasztani e fölött.
Te is láthatod, hogy nem annyira egyszerű, ezért érdemes figyelni, hiszen a hőkezeléssel módosul a keményítő is. A rizsben található egyszerű keményítő főzés és visszahűtés után válik rezisztenssé. Persze ez e visszahűtés idejétől és a visszamelegítéstől is függ.
A hűtés minimum 8 órát jelent a visszamelegítés, pedig inkább langyosítás legyen, de 70 fok fölött már visszaalakul.
Míg a nyers burgonyában lévő rezisztens keményítő főzéssel egyszerű keményítővé alakul, majd a visszahűtés után megint visszaalakul.
Tehát mik ezek?
Nyers burgonya
Zöld (éretlen) banán,
Plantain, vagyis a főzőbanán,
Zöld banán-liszt,
Tápitóka és tápitóka keményítő
Főtt visszahűtött rizs/burgonya
Qinoa
Hajdina
A rezisztens keményítők pozitív hatásai:
– Csökkentik az inzulinrezisztenciát.
– Segít a testsúly szabályozásában.
– Elkerülhető vele a farkaséhség kialakulása ezáltal a falási rohamok is.
– Támogatják a vastagbél egészségét.
– Javítja az alvást.