Főzőbanán chips

Közzétéve: 2024. 08. 23.


Zöldségbanán, de zöld banánnak is szoktuk nevezni a főzőbanánt, ám ez nem összekeverendő a még nem érett hagyományos édes banánnal. A banánokról írt bejegyzést itt találod.
Ugyan nem helyi és meg csak nem is szezonális, viszont szívesebben adom a gyerekemnek és esszük mi is.
Főve is jó és sütve is. Köretként, de önmagában is fogyasztható.
Nálunk többnyire chips-ként ropog.
Általában 6-8 banánt gyalulok le, rakosgatom egyesével tepsibe, sózom és parajdi sóval, zsiradék nélkül 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütöm…vagy Pisti süti, attól függ kinek van több ideje😀
Frissen a legfinomabb, de ha kihűlt simítózáras zacskóban vagy jól záródó edényben sokáig jó minőségben eláll. Persze csak ha van rá ideje, mert többnyire gyorsan fogy.
Nehezen hámozható, rendkívül fanyar. Jól lehet vele sűríteni, ha érettebb “pudingosítani” lehet vele az ételt, vagy pudingot készíteni belőle, mert ilyenkor már édeskés az íze.
Kókusztejjel, tejjel esetleg egy kis zselatinnal.
Alacsony a ch tartalma és magas a rosttartalma, mely a bélflóra tagjait is táplálja 🤗