Fermentálás

Közzétéve: 2024. 08. 23.


A fermentálás nem új keletű dolog, ősidők óta létezik, hiszen a zöldségeknek ez egy természetes és egészséges tartósítási módja.
A fermentálás azért is nagyszerű, mert a növényekben olyan vegyületek is előfordulnak, amik az emberi szervezet számára megnehezítik az emésztést, sőt emésztőrendszeri diszbalanszban kifejezetten károsak is lehetnek. Ilyen például a lektin vagy az oxalátok a növények így védekeznek a kártévő rovarok ellen.  A fermentálás folyamán azonban a jótékony baktériumok ezeket az anyagokat lebontják, így a zöldséget könnyebben emészthetővé is teszik. És hogyan kerülnek oda ezek a bacik, úgy hogy eleve rajta vannak a zöldségen, ezért nagyon fontos, hogy ha lehet valódi földben termett zöldségekből készítsünk finomságot magunknak. A piszok jó című könyvben erről rengeteg szó esik.
Maga a fermentálás folyamata és előkészítése nem túl bonyolult. Sót feloldunk felforralt majd visszahűtött vízben, és az üvegbe készített zöldségekre és fűszerekre öntjük.
Aztán a gyakorlat kicsit mást mutat. 🙂
Nekem a nagymamám mindig kirakta az udvarra az uborkával megpakolt üveget, és kb. 2 nap múlva bevitte és isteni volt. Nekem egyáltalán nem vált be ha napra tettem. Másoktól is hallottam, hogy nem mindig sikerül jól. Nézzük meg mi lehet az oka…
A zöldség.
Az hogy a zöldségek különbözőségük miatt más más fermentálást igényelnek, az egy dolog. De azonos fajú zöldségek is másképp viselkednek az üvegben, ha mondjuk júniusban vagy augusztusban teremnek. Nem mindegy hol teremnek és hogyan. A saját ritmusukban vagy erővel érlelve…
Úgyhogy ne keseredj el, ha nem sikerül rögtön, vagy néhányszor jól sikerül utána pedig zsinórban nem. Ne add fel, mert a hatása megfizethetetlen!
Nézzük miért hasznosak a fermentált zöldségek/ italok?
adalékmentesek,
– természetesek,
– cukormentesek,
probiotikumként működnek, azaz táplálják a bélflórát,
– emésztőszervi érzékenységek esetén is fogyasztható,
a fermentált zöldségek nemcsak megőrzik vitamintartalmukat, hanem a tejsavas erjedés során további vitaminok és
  tápanyagok szabadulnak fel,
– megőrzik állagukat, frissek, roppanósak maradnak, mégsem nyersek ugyanis a
baktériumok gyakorlatilag előemésztik nekünk a zöldségeket, így kevésbé puffasztanak,
– a fermentált zöldségeknek alacsony a kalóriatartalma,
– rendszeres fogyasztásukkal egészségesebbé válhat az emésztésünk,
– kiváló köret bármilyen étel mellé.
Fermentált ételek fogyasztása emésztőrendszeri bántalmak, diszfunkciók (SIBO, hisztaminintolerancia) esetén nem ajánlott.
Amikor fermentált étet fogyasztunk, így juttatva  olyan jótékony baktériumokat a bélflórába, mint a lactobacillusok, akkor érdemes mellé rezisztens keményítőt tartalmazó ételt is fogyasztani, ami tovább táplálja a bélflóra tagjait.
Van egy Muti mit eszel csoportunk, ahol további hasznos posztokat találsz a tagoktól:)