Pépesítés, turmixolás

Közzétéve: 2024. 08. 10.


Ha már nem veszed meg ultra-feldolgozottként, Te se dolgozd fel!
A pépesítés vagy turmixolás elég divatos manapság, egész iparágak épülnek erre az újonnan (néhány évtizede) kialakult szokásunkra. Ha valaki rengeteg smoothie-t ivott az én voltam, mindez közel 10 évvel ezelőtt történt. Esküdtem arra, hogy ez jót tesz az egészségnek, és biztattam másokat is a fogyasztásukra. Óriási felelősség ez.
Az idők változnak, a tudásom és a tapasztalásom is, és lehet ciki, megváltoztatni a nézőpontunkat, de még mindig jobb, mint a fejet a homokba dugni. Amúgy nem sokkal a megagigaextralegjobbturmixgép megvásárlása után nem sokkal csökkent az elszántságom, mert utáltam takarítani 😂
Egyéb étkezéssel foglalkozó csoportokban, Instagram oldalakon, pedig más sem látok, mint azt, hogy zúznak, pürésítenek, turmixolnak. Így teszik változatossá az étkezésüket. Sokszor a változatosság vezet minket, de nem biztos, hogy szükség van rá az élet minden területén.
Amennyiben az étkezésünk a helyi, természetes és szezonális alapelvek mentén zajlik, akkor sem az almát sem a banánt, sem a burgonyát és még a gyökérzöldségeket sem ebben a formában takarítják be.
Abban a pillanatban, hogy ledarálod feldolgozottá teszed. Persze egy fokkal jobb, mintha már eleve leturmixolva vásárolnád az Aldiban, tele tartósítószerrel, de véleményem szerint mindennapos fogyasztásra nem a legjobb választás, a marha egészségesnek tűnő és iszonyat finom frissen facsart narancslé banánnal turmixolva. Nem mondom időnként nem lehet megszínesíteni így a táplálkozásunkat, de érdemes tudni, hogy folyékony vagy homogén formában, már nem olyan hatással lesz a testünkre, mintha csak berágnánk. Például más inzulinválaszt fog kiváltani.
Ebben a témában is bőven van pro és kontra, és bármit is olvassunk tartsuk szem előtt, a zöldség/gyümölcs természetes megjelenési formáját, ha az állaga ettől eltér, az feldolgozásnak számít.
Számos tévhit vezettethetett a nagymértékű pépesítéshez
No 1: Jót tesz az emésztésnek.
(Nyilván amikor valaki képtelen megőrölni a fogaival az ételt, az egy másik szitu, de most tekintsük úgy, hogy nem ezzel állunk szemben. Aztán van az a betegség utáni állapot, amikor kímélni érdemes az emésztésünket, és a pépesítés ebből a szempontból hasznos lehet, de szerencsére ez nem mindennapos.)
Amikor pengékkel aprítunk a zöldségben/gyümölcsben megtalálható rostok sérülnek, roncsolódnak. Nem beszélve arról, hogy amikor folyadékként lenyeljük, az emésztés első fázisa a rágás kimarad. A rágás arra hivatott, hogy a termelődő nyállal összekeveredjen az étel, és meginduljon a szénhidrátok emésztése, valamint beinduljon a gyomorsav termelése.
No 2: Mikrotápanyagban, antioxidánsban gazdag.
Abban a pillanatban, hogy elvágjuk, vagy ledatáljuk, az antioxidánsok azonnal bomlani kezdenek.
Megkezdődik az oxidáció, gondolj a félbevágott almára vagy a meghámozott banánra, burgonyára🤷‍♀️ És ez a bomlási folyamat az idő előrehaladtával fokozódik. Vagyis ha reggel elkészíted és csak délután iszod meg…még kevesebb lesz az értékes hatóanyag.
No 3: Magas a C-vitamin tartalma ezeknek az italoknak.
Egyes kutatások szerint a gyorsan forgó pengék felmelegednek, azt pedig tudjuk, hogy a C vitamin hő hatására bomlik.
Itt jöhet a lassan forgó présgép…ebben az esetben legalább a C vitamin tartalma megmaradhat, de ha megengeded, hozok pár érvet, ami mégis ellene szól:
  • Fertőzésveszély, akinek van ilyen gépe tudja, hogy lehetetlen tökéletesen megtisztítani és a lötyböléses öblítés nem lesz  elegendő.
  • Ugyan a cukortartalom nem változik, de a megjelenési formája egyszerűsödik, könnyebben felszívódik, ami nagyobb munkára fogja a hasnyálmirigyet és nagyobb mennyiségű inzulint fog termelni, ami miatt beeshet a vércukor és jön a hipózás vagy a farkaséhség.
  • Ha az étel természetes formában kerül a testbe, akkor az elemésztésével kalóriát használ, vagyis kevesebb jut a testünknek. A feldolgozott cuccokat emészteni nem nagyon kell. Ezért gyomorsavra sincs nagyon szükség, vagyis folyamatosan gyengülni fog.
  • Bántja a fogzománcot.
  • Gyengülnek a rágó és a nyelv/garat izmok, amik később légzészavarhoz is vezethetnek. Személyes véleményem, bár egyértelműen hipotézis szintjén, hogy azért van sok légzészavaros gyermek, mert a kelleténél tovább kapnak pépesített ételeket.