Feszül a helyzet, feszül a nyak

Közzétéve: 2020. 11. 24.


Az elmúlt egy hétben olyan sok volt „az elaludtam a nyakam” sztori, hogy emellett már nem lehet csakúgy elszaladni. Persze eddig is megesett, egy-egy „nyakelalvás”, de most feltűnően sok ez egyszerre. Ha belegondolok abba, hogy milyen időket élünk, min vagyunk túl 2020-ban, és fogalmunk nincs mi vár ránk a jövőben, akkor egyáltalán nem csodálkozom, ezen a sok nyaki panaszon.

Persze, az ülő munka, az autóban ülés, a rossz testtartás is sokat nyom a latba, könnyen meglehet azonban, hogy ezen most túl kell látnunk.  Ez a helyzet, amiben 2020. márciusa óta élünk…lassan elfáraszt mindenkit. Túlcsordulnak az érzelmek, ezek az érzelmek pedig extra-hatással vannak az idegrendszerre, ami meg hatással lesz az izomtónusra… Tekintsünk most a nyakunkra úgy, mint az értelmet és az érzelmet összekötő hídra, ráadásul még a torokcsakra is itt helyezkedik el. Nyaki panaszok esetén könnyen lehet, hogy nincs szinkronban az érzelem és az értelem.

Mi történik, ha beáll a nyakad?

Azon kívül, hogy borzalmasan fáj, a nyak beszűkült mozgástartománya, a feszes, rugalmatlan izmok miatt az agyat ellátó erek fokozott nyomás alá kerülnek, ez okozhat tompa, vagy migrénes fejfájást nem ritkán szédülést is. Az idegrendszer megkezdi a fájdalomelkerülő mechanizmus kiépítését, és hamarosan jelentkezik az antalgiás tarás , így csak egy bizonyos pozícióban kényelmes a fejnek. Az adott helyzetből való kimozdulást komoly fájdalmak gátolják. Fájdalmat meg ugyan ki akar magának? Tehát nem mozog a fej, így a dolgokat csak egy adott szögből lehet szemlélni.

„A tarkó az erő, a sebezhetőség, a nyak a bekebelezés, kapcsolat, kommunikáció szimbóluma. A tarkó az erő, és a vasakarat helyszíne, ide helyezzük az igát, ez az a hely, ahol betörhető az ember. Ha valaki valakinek a „nyakán lóg”, az nagyon megterhelő lehet. A tarkó, a nyakszirt a nyakasságot is magába foglalja. Önfejűséget, makacsságot szimbolizál, tudat alatt ugyan, de visszautasítjuk az egész világot.” (http://astropapa58.gportal.hu)

 Ha beállt a nyakad:

 • Lehet, hogy nem akarsz valamit észrevenni, azáltal, hogy nem tudod odafordítani a fejed?
 • Lehet, hogy nem akarsz valamit másképp szemlélni?
 • Lehet, hogy nem akarsz észrevenni valamit?
 • Lehet, hogy nem akarsz valamit lenyelni?
 • Lehet, hogy valamire nem akarsz igent mondani?
 • Lehet, pont nemet nem tudsz mondani?
 • Lehet, hogy valamit nem akarsz kimondani, vagy lehet, hogy nem tudod hogyan mondd ki?
 • Lehet egyszerűen csak több a stressz?
 • Lehet a tökéletesen kívül nincs más opció, sem akkor, ha Te adod, sem akkor, ha Te kapod?
 • Lehet, hogy nagy a nyomás?
 • Lehet, hogy nem is érzed, hogy feszült vagy, mert még magad előtt sem vallod be?
 • Lehet, hogy egyszerűen csak tele van a répád?

Bárhogy is van

Menj el egy erdőbe, vagy egy mezőre, vagy állj meg egy biztonságos, de kis forgalmú helyen az út szélén, szállj ki, és ordíts, ordíts ahogy a torkodon kifér. Lehet hogy ennek hatására megindulnak a könnyeid, Don’t panic! Engedd had jöjjenek! Igaz ez nem oldja meg azt, ami miatt felgyűlt a feszkó, de egy részétől biztosan megszabadulsz. 🙂

Amit tehetsz, hogy mindezt elkerüld a jövőben

Figyelsz a megelőzésre! Kezdj el rendszeresen relaxálni, hagyd, hogy reseteljen az idegrendszered, hidd el ez már mindenkinek sok! Nem vagy egyedül! Persze ez nem annyira könnyű ám. Ülj le és meditálj! 😀 na ebből semmi nem lesz, mint az Ízek,imák, szerelmekben Julia Roberts. Viszont nagyon klassz helyek, könyvek vannak, ahol ezt megtanulhatod. Többek között az “Állítsd a helyére” videósorozatban. Egyébként nem kell hókuszpókuszra meg spiri cuccokra gondolni!

Mivel én a test mozgatásával foglalkozom, és ebben hiszek, talán meg sem kell említenem, hogy a tested megfelelő karbantartása az egyik legfontosabb, bárminek a megelőzése érdekében. Érdemes olyan mozgásformát választani, ahol légzéssel egybekötött mozgás van, mert ez segíti az elmélyülést. Ilyen edzéseket találsz a folyamatosan bővülő online videotáramban. Ahol a gyakorlatokra koncentrálva, minden gondodat elfelejtheted. Két legyet egycsapásra. Ez sem könnyű tudom, na és látom is a csoportos órákon. Pl.: mikor egy hamstring nyújtásnál, a vendég piszkálja a szőrtüszőket, a körmöt, tekinget körbe-körbe…:) Szóval gyakorolj!

…és ha már a nyakad befeszült, akkor tudsz rajta valamennyit segíteni, erre itt találsz enyhítést hozó tippeket:

1.feküdj a hátadra, kapaszkodj meg a fejedben, és egyszerűen próbáld letépni. Figyelj arra, hogy a harapási síkod merőleges legyen az előtted lévő fallal. A könyöködet nem kell letenned, a fejedet (nyakszirt csontodat) azonban ne emeld el a földtől. Tartsd meg 15-20 mp-ig, és ismételd párszor.

2. Feküdj a földön, fordítsd el a tekinteted a jobbra, azonos oldali kezed ujjaival masszírozd végig a nyak izmokat. Levegőzz! 8-10 be és kilégzés után, a kezed erejével segítsd a fejed kiinduló helyzetbe, és ismételd meg a másik oldalra.

3. Ülj fel (ülhetsz széken is) és csúsztasd a jobb kezed, tenyérrel lefelé az azonos oldali ülőgumód alá, majd engedd a bal füled a bal vállad felé. Lapockáidat húzd a gerinc felé. 8-10 levegő, majd a bal kezed erejével told vissza középhelyzetbe a fejed, forgasd jobbra, balra, válltól vállig, mielőtt a másik oldalra megcsinálod!

4. Ha van RAD rollered, tedd a nyakszirt csont alá, és 10-12 légzésig tartsd meg itt, használd azokat a gyakorlatokat, amit a RAD gyakorlásokon tanultál. Majd ülésben masszírozd végig az eszközzel is a nyak izmait.

5. Kérj meg valakit masszírozza meg a nyakadat.

6. Kend be melegítő krémmel, takard be s tartsd melegen, a meleg oldja a görcsöt a feszültséget.

7. Szaunázz, és a szaunában végezz pár nyújtó gyakorlatot.

8. Ülj be egy kád forró illóolajos vízbe, válassz olyan illóolajat, ami oldja a feszültséget és a görcsöket.

9. Nézz meg a jó filmet, ami valóban teljesen kikapcsol.

10. Csatlakozz a Muti mit eszel -Kortalanul étkezés csoportunkba, ahol találsz egy nyakmasszírozást tartalmazó ingyenes videót is.

Az eszközöket beszerezheted a RAD Hungary oldalán Centralreni kuponkóddal, kedvezményes áron, ha nem tudod melyik eszközt válaszd nézd meg az eszközbemutató videómat!

Ha van kérdésed keress bátran! itt 🙂