NMPT – a természetes mozgásminta tréning


Megelőzés és rehabilitáció

NMPT (Natural Movement Pattern Training)

A gerincproblémákra jellemző, hogy idővel kiújulnak és/vagy más gerincszakaszokon jönnek elő, fokozottan igaz, ha megoldásként a műtétet választod. Az NMPT célja, hogy kiiktatja azokat a helytelen tartás és mozgás mintákat, melyek már évekkel a gerincbetegségek tüneteinek kialakulása előtt megjelennek.

Mikor van szükség az NMPT-re?

 • Amikor kiegyenesednek/ megváltoznak a gerinc természetes görbületei, nagyobb terhet róva ezzel a porckorongokra.
 • Amikor a gerincfűző szerepét a kompenzáló izmok veszik át.
 • Amikor  rendszeresen kisebb fájdalmak,  izomfeszültségek jelentkeznek.

Amikor a sérv, kicsit jobb esetben a kitüremkedés (a leletben protrusio-ként emlegetik) kialakul, és már csak a gyógytorna, ne adj Isten a műtét segít, és a tünetek végre csökkennek vagy teljesen el is múlnak, az még sajnos nem jelent teljes gyógyulást. Ugyanis a kompenzációs útvonalak megmaradnak, ezért a kiújulás esélye megnő, jellemzően egy másik szegmenst érintve. Az NMPT segít Neked, ha még nem voltál sérves, akkor ne is legyél, vagy ha már voltál, akkor ne újuljon ki megint máshol. Emellett az NMPT segít az egyéb ízületi problémák elkerülésében is.

Az egészséges gerincnek kettős S görbülete van, a sok üléstől vagy az egyoldalú terheléstől ez sajnos megváltozik elvesztve funkcióját. Ezzel sok fájdalmat és kellemetlen érzést létrehozva. Van aki nem találja a párnáját, na nem fizikailag, hanem már rengeteg párnát kipróbált, de mindig elalussza a nyakát. Ez már egy figyelmeztető jel is lehet, nem érdemes félvállról venni. A rossz mozgásminták átszövik a mindennapjainkat, észrevétlenül átveszik az idegrendszerünk felett az irányítást.  Az NMPT segít az idegrendszer rossz mintáit felülírni, azaz segít felfedezni, újra bejárni a régen használt izom-ideg pályákat. Ezeket az agy-ideg-izom kapcsolatokat már az iskolapadban megkezdtünk elfelejteni. Sajnos alig, hogy megerősödik, rögtön szét is üljük.

Az NMPT mozgásanyagának megalkotója Bene Máté fizioterapeuta, porckorongsérv specialista, aki professzionális módszerét gyógytornászoknak, edzőknek tanítja azzal a céllal, hogy a mozgásszervi elváltozásokat mozgástréninggel előzzünk meg.

Az NMPT rendszeres gyakorlásával,  a teljes test mozgásminőségét javítjuk, lényege  a  csigolyák és a porckorongok tehermentesítése melletti erősítés, nyújtás, 100%ban  gerincbarát gyakorlatokkal, hogy mihamarabb visszatérhess ahhoz a sporthoz, amit a legszívesebben űzöl. 🙂

A gerinc hosszútávú egészségéhez, olyan mozgásformát válassz, amivel felülírhatod a rosszul berögzült mozgásmintákat, amivel véded és nem terheled a gerinced! Fontos tisztában lenni azzal, hogy aki ülő- és mozgásszegény munkát végez minden esetben kompenzálnia szükséges az egész napos ülést, hogy annak negatív hatásai elkerülhetőek legyenek.

Nem vagyok oda az online edzésekért, de tény, hogy két okból is nagy segítség is lehet. Az egyik, hogy a teljes regenerációig, a gyakorlás mindennapos kell legyen, és gyakran nehézséget okoz a Klienseknek, hogy egyedül kútfőből és papírra rajzolt vagy leírt gyakorlat instrukciók segítségével hamar elvesztik a motivációt, még akkor is, ha tudják saját magukért és a fájdalom csökkentéséért teszik. Ezzel az online elérhető videótárral a lelkesedés tovább fenntartható. Illetve az online videótár a távolság leküzdésében is segítség lehet. Az NMPT gyakorlatokat is tartalmazó online videóanyagokat keresd a webshopban.

Készítettem egy otthon elvégezhető, kis eszközigényű mozgástesztet, ami alapján könnyen eldöntheted, hogy Neked szükséged lehet-e ezekre a gyakorlatokra.

Ha gerincbarát edzést keresel, akkor itt találsz meg🙂

 

 


  Kapcsolatfelvétel

  Neved*

  Email címed*

  Milyen témában segíthetek?

  Hogyan?