Szétnyílt hasizom (rectus diastasis)

Közzétéve: 2016. 09. 27.


Érdekes téma lehet ez a blogbejegyzés a Számodra, ha már kihordtál minimum 1 babát, jellegzetesen egyébként a második, harmadik baba után vagy ikerterhesség esetén jelentkezhet a rectus diastasis , avagy a szétnyílt egyenes hasizom.

Egyre több vendégem jelzi, hogy ezzel a problémával küzd a terhességei után. Sokszor kérdezik mit tegyenek, hogy ez megszűnjön.

Ahhoz, hogy Te magad is belásd, ez ellen aktívan sporttal tehetsz csak (persze, ha nem kell vagy nem akarsz kés alá feküdni), látnod kell, hogyan tud ez kialakulni?

A terhesség során a mély hasizmok (haránt-hasizom, külső- és belső ferde hasizom) megnyúlnak, az egyeses hasizom nyílni kezd, hogy a baba elférjen. Ez mindenkinél megtörténik, aki kihordja a babáját. A nagyon meggyengült mély hasizmok miatt azonban, a szülés után nem  tud visszazáródni ez a rés.
A kérdésre tehát, hogy mit tehetünk ellene, most már Neked is tudnod kell a választ! Ezeket kell megerősíteni…!
Elég felkapott a téma, mert egy tanácsokat osztó oldalon is ezzel foglalkoztak…gondoltam elolvasom…mikor ide érkeztem az olvasásban, azt hittem eldobom az agyam:
„A ferde/haránt hasizmok erősítését addig kerüljük, amíg a belső, mély hasizmok nem erősödtek meg.”

Akkor most tisztázzuk!!!
A ferde (külső és belső) és a haránt hasizmunk a mély hasizmunk!!!!
Úgyhogy borzasztó kíváncsi vagyok, hogy az a szakember aki ilyet ír, az melyik izomra gondolhatott!? Ne is foglalkozzunk mással, csak magunkkal:)

Szóval erősítsük a mély izmokat az egyenes hasizom helyett, tehát minden hasizomgyakorlatot, ami többségében az egyenes hasizmot terheli, felejtsük el!! Ilyenek a hagyományos felülések, lábemelések…stb.
Ez a cikk, amit olvastam, csak a hasizomgyakorlatokra koncentrál, ami tök jó, csak kevés.
Ugyanúgy hangsúlyozni kell a farizom erősítést is!!! Igen, jól olvasod!
A nagy farizom egyik fő feladata, a medence hátrabillentése, amivel a hasizomnak ugyanezt a funkcióját támogatják!
A plank és a “dead bug” gyakorlatok mellett tehát fordíts kellő figyelmet a farizmaidra is!
Tanítsd meg újra a mély hasizmodnak(reeducatio), hogyan tud bekapcsolni, a farizmodnak pedig, hogy hogyan tud stabilizálni, ennek hatására szépen záródni kezd majd az egyenes hasizom!;)

Előfordulhat, hogy egyedül nem boldogulsz, keress bátran!:)
Az edzéseidhez keress olyan szakembert, aki érti a problémádat, felméri az állapotodat, tudja mit jelent a reedukáció és a gyakorlatba is tudja ültetni, hogy végül minden mély izmodat tudatosan irányítva, fájdalommentesen, tudj mozogni, további 10-20-30 évet!
Ne feledd ezek a hasizomgyakorlatok nem teszik majd kockássá a hasad, viszont bitang központi erőt igen, ez a 6 kockánál is többet ér! Nekem elhiheted!:)
Köszönöm a figyelmed!:)
“Két terhesség kiviselése során jelentkező hát és derékfájás miatt kerestem fel Renit, hogy a segítségét kérjem! Az állapotfelmérés során kiderült, hogy a hát és derékfájás mellett, szülés után gyakori nyitott hasizommal is szemben állunk. Így elkezdtük a hát és a mély hasizmok megerősítését! Örömmel tapasztaltam, hogy a 4. izzasztó edzés után, már jelentős mértékben záródott a hasizmom és a derékfájás is elmúlt. Köszönöm!” (J.K.R)
kép: Pinterest