Sokszor a megoldás a fasciaorganizációban, a fascia újrarendezésében van

Közzétéve: 2018. 01. 8.


Amikor olyan problémával keresnek meg a Vendégeim, ami hetek vagy hónapok óta fennáll, és természetesen megtörtént a testelemzés, akkor legtöbb esetben a fascia rebalanszírozáshoz nyúlok, hiszen sokszor a megoldás a fasciaorganizációban azaz a fascia újrarendezésében van.
A myofasciákról:
Biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában, már találkoztál ezzel a kifejezéssel, és az is lehet, hogy már kezeled magad ezzel a technikával, így tudod, mi is az a fascia, ha ez nem így van, bővebb infókhoz juthatsz ebben a blogbejegyzésben:)
Az itt leírt információk igyekeznek kerülni az anatómiai felépítést és fogalmakat, de csak azért, hogy közelebb vigyem Hozzád ezt a témát, hogy tudd, amikor az SMR-Self Myofascial Release, FRT- Fascia Release Terápia, TP- Triggerpoint, izompólya fellazítás…stb. kifejezéseket hallod, olvasod, akkor miről is van szó.
A myofascia (fascia) jelentése: izompólya
A nevéből könnyen kitalálható, hogy az izmainkat pólyázza be, vagyis öleli körül. Az izmot beszövő rendkívül rugalmas, elasztikus kötőszövet, amiről most szó van. Amikor a pulykamellet készíted elő a főzéshez, akkor is találkozhatsz ezzel a képlettel, mert ez az, amit szeretnél lehúzni a húsról. Vaskos könyvek születtek az izmok, a fascia és fascia láncok leírására. Én ebbe nem mennék bele, a lényeg, hogy ezek a fasciával borított izmok további fasciákkal kapcsolódnak egymáshoz, így alkotva a fascialáncokat.

Ezt látod a képen, melynek forrása itt van
Ezek aztán keresztbe-kasba futnak a testen, vagyis kívülről ez látszik, mert igazából ez egy baromi jól felépített rendszer, a maga összes receptorával, visszacsatolásával, érzékenységével és jelzőrendszerével együtt.
Tehát ez a rendkívül rugalmas képlet csak akkor tud ilyen maradni, ha a testen minden egyensúlyban van, az izomerők megfelelő arányúak, nincs sérülés, nincs rándulás, túlterhelés, heg vagy bármi más.
Na, ez az a helyzet, ami nem létezik, mert a rendszeres edzéssel, az évekig tartó kompenzálással, mozgással, vagy épp a nem mozgással, gép előtt üléssel, egyoldalú terheléssel villámgyorsan bomlik az egyensúly, ami állapotromláshoz vezet, a legkülönbözőbb tüneteket produkálva.
A lista közel sem teljes. A túlterheléstől, stressztől és az előbb említett okok miatt a fasciahálózat is változik, megvastagszik, csökken a rugalmassága, és érzékenyebbé válik a külső hatásokra, vagyis kisebb behatásra is fájdalmassá válhat…összetapadások keletkeznek benne, és kialakulnak a triggerpontok, vagyis az izomcsomók, amik további romlás, esetleg sérülés, mozgásbeszűkülés okozói lehetnek.
A kutatók és okos emberek nagyon egyszerű eszközt adtak az edzők, szakemberek kezébe és ezáltal a Te kezedbe is ahhoz, hogy „Segíts Magadon…” Az izompólya masszázzsal legyen az manuális vagy arra alkalmas eszközzel önmagadon végzett technika, segíthetsz a testednek fellélegezni, gyorsabban regenerálódni, ezáltal hatékonyabban fejlődni, fájdalmat csillapítani különböző kemikáliák nélkül. De vigyázz! Árthatsz is magadnak, ha nem a megfelelő izmokat lazítod, vagy éppen nem erősíted, az arra rászoruló izmaidat. Hiszen, ha minden a régi marad a problémáid megmaradnak és mindig ugyanazok lesznek.
Ez most elég TeleShop-os duma lett. A lényeg viszont ennyi. Keress olyan eszközet, amivel biztonságosan gyakorolhatsz nyomást a myofasciádra!:)
Ezen a fotókon olyan eszközöket látsz, amivel kezdhetsz valamit.

Amennyiben igazán jól akarod csinálni, keress olyan szakembert, aki segíteni fog Neked, hogy megtanuld a helyes technikát, és a legergonomikusabb, legújabb és leghatékonyabb eszközt ajánlja Neked. Ma Magyarországon az ilyen csúcsminőségű eszközök a RAD termékei.
Melyeket tőlem is könnyedén beszerezhetsz, valamint megtanulhatod, egyszerű használatát.
Ez az eszközrendszer, egymással összeilleszthető darabokat is tartalmaz, így változatosan dolgozhatunk a fasciánk lazításán.:)

Akik már kipróbálták, RAD függők lettek!:)
A hatékonyságát bizonyítja a 4 hetes mobilizációs program végén készített kép is.

Keress bátran, ha kérdésed van! Itt vagyok elérhető!
R.