Hogyan fogyjunk (zsírból)?

Közzétéve: 2017. 08. 14.


Ez már lerágott csont, de úgy tűnik még mindig érdemes foglalkozni a témával. Hogyan fogyjunk (zsírból)? Erre egyszerű a válasz, kalóriadeficitet kell kialakítani vagyis kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasználunk… de sajnos ez mégsem ennyire egyszerű.

Nem mindegy ugyanis, hogy zsírból vagy izomból veszítjük a tömeget. Fontos tudni, hogy a testünk nem akar zsírt veszíteni, a zsírhoz fog utoljára hozzányúlni. Amíg csak lehet, testünk meg fogja tartani a raktározott zsírt.

Akkor mégis hogyan fogunk zsírt égetni? Jogos a kérdésed! A shop.builder.hu oldal egyszerűen megfogalmazta, íme:

„Nos a közhiedelemmel ellentétben nem a zsírok jelentik a fő ellenséget a zsír elleni harcban. Paradoxnak hangzik? Pedig nem az. Szervezetünk elsődlegesen sokkal szívesebben használ szénhidrátokat energiaforrásként. Első körben az elfogyasztott szénhidrátokat, második körben az izomzatból nyert szénhidrátokat (ez persze egy bonyolultabb folyamat, de a lényeg, hogy így lehet izomból fogyni zsír helyett), és csak harmadik körben fog a zsírokhoz nyúlni. Logikusan következik tehát ebből, hogy elsősorban a szénhidrátok mennyiségét kell csökkenteni az étrendben. Ez sokkal fontosabb, mint a zsírszegény étrend! A zsírok, nagy kalóriaértékük folytán természetesen nem fogyaszthatók nyakló nélkül egy diétában (legalábbis a legtöbb diéta esetében, de innen is van kivétel), azonban vészesen lecsökkenteni a mennyiségüket teljesen hasztalan, sőt, hosszú távon még ellenünk is dolgozhat ha ezt tesszük.”

Szóval úgy kell táplálkoznunk és mozognunk, hogy az izomzatunkat megóvjuk. Miért fontos ez? Egyszerűen azért, mert a zsírt csak az izom munkája tudja felhasználni. Nem beszélve arról, hogy a tested formáját az izmaid adják majd meg, tehát, ha formás testet szeretnél, akkor valójában izmos testet szeretnél. A szervezet azért is ragaszkodik az zsírszövethez, mert a legkevesebb energiát igényli a fent tartása, ezzel szemben az izomnak marha nagy az energiaigénye, és a testünk lusta. Spórol az energiával.

Akkor most hogyan mozogjunk, hogy támogassuk a zsírvesztést és az izomtömeg megőrzését?

A mozgás intenzitása és hossza határozza meg az energianyerés módját. Ez biológiailag meghatározott, bonyolult biokémiai folyamatok összessége. Fontos tudni azt is, hogy nem minden mozgáshoz fog a testünk zsírt használni.

„A relatíve alacsonyabb intenzitású mozgásformáknál képes erre. Amennyiben nagyon intenzív, nagyon magas pulzussal járó kardióedzéseket végzünk, hajlamos lesz gyors energiaforrás híján az izmokból pótolni a hiányt.”

Használj súlyzókat, a saját tested súlyát, végezz mérsékelt intenzitású kardió edzéseket, táplálkozz egészségesen, változatosan és mértékkel!

R.

Forrás:

shop.builder.hu/zsiregetes-leegyszerusitve-a246

mozgolodok.blogspot.hu