A porckorongsérv nem egy rossz mozdulattal kezdődik

Közzétéve: 2016. 10. 18.


A porckorongsérv nem egy rossz mozdulattal kezdődik, hanem egy rossz beidegződés, esetleg a beidegzés teljes hiánya, vagy egyszerűen az ülő, inaktív életmód utolsó mozdulata, az ami megismerteti az emberrel a szinte elviselhetetlen fájdalmat. Nemes egyszerűséggel a gravitáció ellen dolgozni hivatott izmainkat szétüljük. Mindezt megkezdjük akkor, amikor beülünk az iskolapadba. Mindig eszembe jut az a gondolat, hogy először a gyermek megtanul mozogni, lépésről-lépésre, majd a mozgás széles spektrumát alkalmazza, tanítgatjuk, biztatjuk, majd ülésre kényszerítjük… „ülj és játssz, ülj és tanulj, aztán ülünk és dolgozunk.

A tapasztalt fájdalom Mindenkinek intő jel, egy amerikai kutatás szerint az emberek 80%-nak van kiboltosulás a porckorongjain, fájdalom és sugárzó, vagy zsibbadó tünetek nélkül, tehát nem Mindenki olyan szerencsés, hogy időben figyelmezteti az élet a változások megkezdésére! Velem kegyes volt az élet, 2013. márciusában fájdalmaim egy rossz mozdulattal kezdődtek, gondoltam akkor, ma már tudom, hogy ez volt a vége egy kompenzációs időszaknak. Ez a tapasztalás vezetett el a preventív gerinctréner továbbképzésre, amit a „véletlen” folytán sorsoláson megnyertem az IWI egyik nyílt napján. Ezen a képzésen aztán megismertem 2 kiváló bodyARTost (Anita és Ildi), végül én is tréner lettem. Ezt követte a mozgásos testelemzés és az intelligens torna továbbképzés, mely egy óriási fordulatot hozott az életemben. Küldetésemmé tettem, hogy az embereket megszabadítsam a fájdalmaiktól, nem kuruzsló módjára, hanem a mozgásukat biztonságosan, tudatosan az alapoktól felépítve és vezetve. Ezért olvasod most ezt a postot:)

A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, és többek között lengéscsillapító szerepük van, valamint a gerinc mobilitását, rugalmasságát biztosítják. A porckorong rostos porc, melynek magját egy kocsonyás anyag alkotja, ez olyan, mint a sűrű takony, hogy az egyik oktatóm szavaival éljek. 🙂 Normál esetben, a csigolyák közötti porckorongokra ható erő egyenletesen oszlik el, a szélek felé, ha minden izom megfelelően működik. Itt jegyezném meg, hogy minden mindennel összefügg. A rendszer csak akkor képes jól működni, ha a csigolyák közötti pici multifidii és rotatores izmok aktívak és összehúzódásra képesek, ami meg csak akkor teljesül, ha a beidegzésük kifogástalan.

Miért is fontos ez?

Azért, mert a csigolyákat egymástól csak és kizárólag ezekkel a pici izmokkal tudjuk eltávolítani, helyet adva a porckorongoknak. Így tudjuk a porckorongokra ható erők egyenletes eloszlását biztosítani. Ha ezek az előbb említett pici izmok nem elég erősek, és nincsenek a nap 8-10 órájában használva, akkor, nincs, ami a csigolyákat stabilan a helyükön tartsák. Ugyanis ezek az izmok csigolyákon erednek és 2-4 csigolyát átívelve tapadnak, így fűzve össze az összes csigolyát egy egész gerinccé.

multifidik multifidus

Visszatérve arra, ha nem elég erősek, vagy képtelenek vagyunk aktiválni őket a csigolyák mocorogni kezdenek vagy, elcsúszkálnak. A porckorong taknyos magja pedig legkisebb ellenállás felé, elindul, jó esetben csak kitüremkedik, rosszabb esetben ki is szakad, és kész a porckorong sérv. A discus hernia, egy érdekes diagnózis. Orvosi szempontból csak a kiszakadt porckorongra értjük, azonban maguk az orvosok is egy egyszerű kis kitüremkedést is így diagnosztizálnak. Az utóbbi egy hónapban több ilyen leletet is láttam. Porckorong érintettség esetén az izmok spasztikussá (merevvé) válnak, a gerinc mozgástartománya beszűkül. Tele lesz a test blokkokkal, emiatt aztán kompenzál innen onnan, és megtanul élni a fájdalommal, a néha kicsit rosszabb érzésekkel.

A kiboltosulás is durva panaszokat tud okozni, ugyanis a kiboltosulás (többnyire hátra), ingerelni kezdi a kilépő ideggyököt, ekkor jön a gyulladás, fájdalom, zsibbadás , a mozdulni képtelenség, vagy egy tompa, éppen elviselhető, de állandó fájdalom. A porckorongsérv (discus hernia) bármelyik gerincszakaszon kialakulhat (többnyire nyaki és/vagy ágyéki), bármilyen (felnőtt) életkorban, sajnos a tapasztalat az, hogy egyre korábban érkezik. A tudományos okoskodásból ennyi elég is volt.

Kondor Judit, akit nevezhetek Mentoromnak, azt vallja:„Mindenkinek megvan a maga gerince, tanuld meg használni a sajátodat!”

Tanuld meg aktiválni a multifidii kis izmokat, csak így végezz „kóredzéseket”!

Elongálj!

Ha nem tudod, ez mit jelent keress olyan szakembert, aki tudja!:)

Tanuld meg és felejtsd el örökre a gerincproblémákat!

képek: Pinterest