Az ülés, a rossz ülés rövid és hosszútávú hatásai a gerincedre

Közzétéve: 2018. 01. 27.


A pénteki órám előtt megihletett egy férfi Vendégem mondata: “nagyon tetszett az óra, az a helyzet, hogy férfi ember a nyújtásra nem szán időt, pedig kellene.” Aztán este szembe jött velem ez a kép és eszembe jutott egyszerre az összes férfi vendégem, mert szinte kivétel nélkül hasonló problémával érkeztek hozzám. Gyorsan írtam is egy Facebook postot, de igazából erről sokkal többet lehet beszélni, hiszen itt az izmok diszbalanszáról is szó van. Az hogy az ülés, a rossz ülés rövid és hosszútávú hatásai a gerincedre nem ideálisak, csak a jéghegy csúcsa. A kialakult probléma már évekkel ezelőtt megkezdődött, amikor még szinte semmit sem éreztél belőle.

Sajnos az egész társadalmat érintő már-már globális problémáról van szó, de leginkább azokat érinti a probléma, akik az első képen látható pozícióban töltötték az elmúlt évek és/vagy töltik most is a sokszor 10-12 órás munkaidejüket. Ezek a dolgozó emberek -nekem személy szerint többnyire apuka vendégeim- hamar tapasztalni fogjak, hogy a földön ülve nem tudnak felhőtlenül játszani a gyerekkel, mert konkrétan nem tudnak az ülőcsontjukon, támaszkodás nélkül ülni, mert elborulnak, ami megnehezíti a szabad és felhőtlen mozgást.

Használod a tested erre arra, vagy éppen semmire. Eljársz edzegetsz valamit, mert tudod, hiszen a csapból is az folyik, hogy a mozgás milyen fontos…csak sajnos nem az folyik, hogy a tudatos és a jó mozgás a fontos. Mindenki egyből olyan testet szeretne, amivel a média sulykolja…férfi esetén a férfi lapokban, parfümöt reklámozó modell srácok teste, nők esetén a női lapok kifotoshopolt vézna modellek teste…

Megkezdődik az edzés, és hamarosan valami történik. Látszani vagy érződni kezd a rendszeres sportolás, ha eljut odáig a célját megvalósítani akaró egyénünk, hogy nem adja fel sokkal korábban, mert igazából nem megy, amit csinálni kellene vagy olyan mértékű kompenzációval, hogy attól kezd el fájdogálni itt ott.

Tök mindegy, hogy használod, esetleg túlhasználod, vagy nem használod az izmaidat, azok rugalmatlanná válnak. Ebből egyenesen az következik, hogy beszűkülnek a mozgástartományok, és már meg is ismerkedtünk a kompenzációval. Ugyanis törvényszerű, hogy az egyik ízületben kialakult mozgásbeszűkülés, egy másik ízületben túlmozgást fog eredményezni, és felborul az egyensúly. Ehhez bőven elég, hogy a testünkön vannak olyan izmok amik rövidülésre hajlamosak és vannak olyanok, amik meg az elgyengülésre. Nem mozgó, sokat ülő embereink combhajlító izma szépen lassan megkezdi a rövidülést. Mivel ennek az izomcsoportnak a jó része az ülőgumón és annak környékén ered, képzeljük magunk elé, mit tesz a medencével.

Naná, hogy hátrabillenti, hiszen húzza lefelé, úgyhogy igazából nem is “tehetsz” arról, hogy nem tudsz másképp ülni!

Viszont van egy jó hírem! TEHETSZ ELLENE!

Szóval, amikor ilyen hanyagul ülsz…vagyis inkább fekszel a fotelodban a számítógéped előtt, a kocsiban, a tömegközlekedési eszközökön, a fotelban a tévét nézve, a medencéd hátrabillen, ami növeli a kifózist a púpot a háton és segíti kiegyenesíteni a nyaki lordózist is az ágyéki lordózis mellett. Így a fej egy előrehelyezett tartásba kerül, ami tovább egyenesíti a nyaki gerincgörbületet. Aztán nem említettem még a csípőhorpasz izmot, ami ugyan rövidülésre hajlamos izom, a hátrabillent medence eredményeképpen szépen fokozatosan elgyengül, ezért bármilyen furcsa de erősíteni kell, és persze nyújtani is.
Hosszútávon, többek között derék és nyaki problémákat okozhat, de találkoztam már fájó vállakkal, lapockakörnyéki problémával.

Figyelj tehát a helyes ülésre! De először készítsd fel a tested arra, hogy képes legyen azt csinálni, amit Te akarsz!:) 

Amellett a mozgásformák mellett amiket végzel- ha meg nem mozogsz semmit akkor-mindenképpen keress olyan mozgásformát, ami az izom-egyensúlyodat teszi rendben. Végezz házi feladatokat, légy szorgalmas, hiszen a fájdalommentes és az egészséges mozgásod kockáztatod!  Azt már meg sem említem, hogy a gyereked a Te testtartásodat fogja másolni, a Te életmódodat tanulja meg, Téged fog követni. 🙂

Ha már elérted a számodra tűrhetetlen helyzetet, vagy ha szeretnéd megelőzni, keresd az óráimat!
CentrálTréning a szép testtartásért és a fájdalommentes, szabad mozgásért! A testi lelki és szellemi egyensúly eléréséért pedig ajánlom a bodyART óráimat. 🙂

Amennyiben egy nagyobb kikapcsolódásra vágysz, várlak két napos táboromban májusban, ahol elsősorban a tudatos mozgásé lesz a főszerep:)

képek forrása: pinterest, napidoktor.hu, Fisio 2.0