Egy varázslatos eszköz: a fascia kezelés

Közzétéve: 2016. 11. 16.


Olyan sokszor olvasunk és hallunk a helyes edzésről, táplálkozásról. Ahány edző vagy szakértő, annyi féle tipp, javaslat, gyakorlat vagy ajánlás. A tapasztalataim szerint a regenerálódásról ezekhez képest arányaiban nagyon kevés infó van. Pedig ennek óriási jelentősége lenne, az izmok egészséges működésének szempontjából, ezért többet kell róla beszélni. A regenerálódás gyorsításának, az izmok egészséges egyensúlyának helyreállításában az egyik varázslatos eszköz a fascia kezelése. Akár saját magunk végezzük, akár szakember végzi, a lényege ugyanaz, légies érzés, könnyebb mozgás.

A Manuális Neurodinamika és Fasciaorganizáció (MaNeFa) az egyik lehetséges eszköz a fascia lazításra, ami nálam elérhető, valamint az SMR technika, aminek segítek az elsajátításában. A MaNeFa kezelést a Vendégeim nagyon imádják, pedig eleinte nem éppen kellemes, ahogyan az SMR henger használata sem, ezért fontos a fokozatosság és a körültekintés. Lassan ott tartunk, hogy edzés helyett MaNeFa-zni akarnak, ilyenkor szoktam mondani, hogy a MaNeFa, olyan, mint a jó táplálék kiegészítő, vagyis nem helyettesíti a változatos és tápanyagban gazdag étkezést. Vagyis a manuális neurodinamika és fasciaorganizáció fantasztikus, és hatékony technika, de nem helyettesíti a változatos mozgást!

14915163_948492308590531_6273636643644094895_n

Kép: nyak vállöv MaNeFa előtt és utan

Ahhoz, hogy tudjuk, mit mért teszünk, nem árt tudni, mi is az a fascia. A fascia egy hártya, pólya, egy laza rostos kötőszövet, mely a szervezetünk minden szervrendszerét és minden egyes szervét beborítja. különböző hálózatokban, láncokban futnak a testen. Funkcióját és rétegeit tekintve többféle. A legmélyebb rétege a viscerális fascia (ez borítja a szereket) középső rétege a mélyréteg, mely az izmokat izomcsoportokat fedi. És végül a felületes réteg, mely a bőr alatt fut, és ezt lazítjuk a hengerrel.

Felhívnám a figyelmet a bőr alatt fut részre, ezt úgy kell elképzelni, mint egy búvárruhát, hogy a teljes testünket beborítja, ennek azért van kiemelt jelentősége mert, ha pl. egy hátrakörzést végrehajtunk a vállunkkal, akkor az abban a láncban szereplő izmok mindegyike „értesül” erről a mozgásról, hiszen a fascia egyik legfontosabb feladata, hogy információt közvetít.

fascia fascia2

Kép: Thomas Mayers Anatomy Trains

Ezek a fasciák hajlamosak az össze és letapadásra, (fájdalmas triggerpontok) a viszkozitásukból kifolyólag. Ezért az az elsődleges feladat, hogy ezeket a viszkozitásokat csökkentsük, vagyis ezek a szövetek egymáson képesek legyenek elcsúszni a legkisebb súrlódás nélkül.

Biztosan Te is láttál már a fent említett eszközökből néhányat, esetleg olyan embereket, akik épp használták ezeket, és elképzelésed sem volt mit csinálnak. 🙂

Nos ők lazították a fasciájukat az SMR (Self Myofascial Release-saját izompólya felszabadítása) technikával. Az SMR henger, aminek fantáziadús nevet választottak, ezzel megkavarta az emberi agyakat, a pilates henger, a foamroll, a TP Grid, nanohenger, különböző TP ball-ok, de a sima teniszlabda is, mind olyan eszközök, amik mind a lágyrész masszázst segítik, önmagunkon elvégezve, vagyis mind segítik az SMR technika kivitelezését. Mint bármilyen új mozgásforma vagy technika bevezetése a gyakorlatba, ez a technika is fokozatosságot, hozzászokást igényel. Ezért válassz puhább, sima felületű hengert kezdésnek, vagy ne tedd rá a teljes súlyodat a hengerre.

Semmivel sem összehasonlítható fájdalmat fogsz érezni! Ne hagyd abba, vigasztaljon a gondolat, hogy amikor befejezed a gyakorlatokat jobban fogod Magad érezni! Egy- egy hengerelés után kb. 3-4 kilóval érzem magam könnyebbnek. J Természetesen nem így van, de maga az érzés, az eredmény is olyan, mint a fájdalom…mással össze nem hasonlítható.

Mindössze annyi történik, hogy az izompólya nyomására, a laza rostos kötőszövet felületén található sejtek vizet bocsátanak ki, így csökkentve a viszkozitást a 2 hártya között.  Azt is jó tudni, hogy az izom nyomásra, ellazulással válaszol, ezért hatékony egy jó masszázs is. (ami egy passzív lazító technika)

Hogyan hat a rendszeres fascialazítás a testedre? Ha edzés végén hajtod végre, gyorsítja az izomzat regenerálódását, ezért az gyorsabban fejlődik majd. Ha edzés előtt hajtod végre, akkor késlelteti a fáradásos tüneteket, ergo gyorsabban fejlődsz majd! Csökken a sérülés veszélye, növekszik a mozgástartomány, könnyebbé válik a mozgás.

A technika felér egy mentális felfrissüléssel is, hiszen a befeszült izmok lazítása oldja a stresszt is. Egyszer próbáld ki!:)

Hangsúlyozom! Fokozatosság elve! Kell hozzá stabilitás, statikus testhelyzetek helyes kivitelezése (plank). Amíg itt hiány van, csak olyan gyakorlatokat végezz, ahol tudsz támasztani. Pl. a jobb oldali comb lazításakor, a bal térdeden legyen a testsúlyod nagyobb hányada. Mindig figyelj a hátad és a medencéd helyzetére!

Ha nem akarsz befektetni ilyen eszközbe, keress egy szakértővel rendelkező helyet, ahol segítenek Neked! Én a teniszlabdát is használom magamon, a családtagjaimon, és a Vendégeimen is. J Hallottam és láttam olyat is, hogy egy darab PVC csővel (ez mondjuk a szadista verzió) helyettesítették az eszközt. J

Én személy szerint azoknak az embereknek nem ajánlom, akik nagyon kevés izomzattal rendelkeznek, hiszen nekik a nyomás a csonthártyára erősebben hat, ahol sajnos steril gyulladás alakulhat ki, további fájdalmat okozva. A masszőröm mesélt olyan esetről, amikor az illető nekiesett az eszközzel a gerincének, és sajnos a csigolya töviseit nyomta meg a kelleténél jobban, és emiatt további fájdalmai alakultak ki. Tehát, ha teheted, kérd szakember segítségét!

Amennyiben szeretnéd kipróbálni, keress bátran!:)

Kellemes lazulást kívánok!