Derékfájdalom felső farizomrostok beidegzésének hiánya miatt

Közzétéve: 2016. 10. 4.


A téma örök: derékpanasz…

 A hát- és derékpanaszok legtöbbször, a pelvico-lumbális stabilizációnak a hiányára vezethetők vissza. Ez az instabilitás pedig a mély hasizmok és a nagy farizom felső rostjainak beidegzési problémáiból adódhatnak.  Azért tartom fontosnak, hogy ezt megosszam Veled, hogy megértsd, az erőedzés nem biztos, hogy az első lépés lesz. Pláne, ha mozgásszervi problémáid vannak.

Fontos látni azt is, hogy mobilizáció és a törzs izmainak edzése megkerülhetetlen lépés lesz.

Gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy X.Y. különböző eszközökkel végzett edzésekre jár és fáj a dereka vagy éppen a nyaka.  De az is lehet hogy otthon edz különböző videókra, amiben tök jó gyakorlatok vannak, csak valahogy nem jön az eredmény.

A ma divatja a fitneszben a „kórerősítés”… a funkcionális, a TRX, az erőedzések, az inbalance, majdnem hogy cirkuszi mutatványok… stb. Imádjuk – szeretjük, gyilkos feladatsorokat lehet összerakni, de az edzői tapasztalatom az, hogy nem mindenkinek itt kell kezdeni.

A kedvenc idézetemet, szeretném itt megosztani, amit DianaLee  gyógytornász, manuálterapeuta mondott, aki egyébként munkássága nagy részét a szétnyílt hasizom zárásának szenteli.

„Csak azt az izmot tudod erősíteni, aminek tudsz parancsolni.”

Magyarul, csak azt az izmot tudod erősíteni, amit meg tudsz mozdítani. Az edzői tapasztalatom, hogy az emberek nem itt akarják kezdeni. Pedig itt lenne értelme.

Megérezni, hogy milyen izmaid vannak, és azokat hogyan tudod mozgatni, vagy éppen nem mozgatni, vagyis fixen, stabilan tartani, ha arra szükség van.

Tehát testtudatot szerezni, a legelső feladatod!

A legegyszerűbb példa erre a fekvőtámasz, ha valahol itt stabilan kell tudni tartani a medencét ahhoz, hogy az ágyéki gerinc szakaszod biztonságban legyen. Csoportos óraadóként (bodyART) elég sok fekvőtámasszal találkozom, olyanokat is látok, akik keményen TRX-eznek, és úgy jönnek fel a talajról, mintha valami „gogógörl” mozdulatot végeznének. Ennek oka a mellizom izomerejének hiánya mellett, a medence stabilizálás hiánya áll fenn, vagyis az ágyéki gerinc instabil.

Gyorsan és röviden: A nagy farizom felső rostjai a csípőlapát hátulsó részén, az alsóbb részei a keresztcsonton és a farokcsonton erednek. A felső rostok a kötőszövetes lemezen, az alsó rostok pedig a combcsont hátsó részén tapadnak. Ebből az következik, ha megfeszíted a farizmod, leginkább felső rostjait (mivel ezek erednek a medencelapátról), akkor az eredési és a tapadási pont közeledni kezd egymáshoz, és hátrabillenti a medencét, amit aztán statikusan tudni kell tartani, végig a gyakorlatok alatt. A  guggolás súllyal fantasztikus gyakorlat, ha az agy-ideg-izom kapcsolat LÉTEZIK.

Ebből az egészből ezt jegyezd meg!  „Csak azt az izmot tudod erősíteni, aminek tudsz parancsolni.”

Honnan tudhatod, hogy Neked nincs meg a beidegzésed ezen a területen!?

Intő jele  annak, hogy nem kielégítő az idegi kapcsolat:

  • lapos far
  • visszatérő vagy konstans derékpanasz
  • bármennyire is szeretnéd megmozdítani a feneked felső részét, valamiért csak az alsó mocorog

Legyél férfi vagy nő, anya, apa vagy nagyszülő…bármilyen sportba is fogj bele, az legyen az első, hogy ezt az agy-ideg-izom kapcsolatot kiépíted! Újra meg kell tanítod mozogni, és ebben rendkívül nagy segítség lehet a CentralTrening,  valamint az “Állítsd a helyére” online mozgásprogramom, amit a webshopban hamarosan megtalálsz:)

Ezt azonban egyszerűnek és butának tűnő gyakorlatok, rendkívül sokszori ismétlésével lehet elsajátítani. Pontosan úgy, mint amikor valami újat tanulsz.

Keress olyan szakembert, aki meg tudja értetni Veled, hogy mi a legjobb a testednek, hogy honnan indulj, hogy a lehető legrövidebb időn belül hatékonyabban tudj dolgozni, mint korábban bármikor!

Kikerülheted… elmenekülhetsz a rendszeres sőt eleinte a mindennapos gyakorlástól, az eredménye az lesz, hogy sehol semmilyen módszerrel nem tudnak majd segíteni Neked! Te pedig sosem leszel elégedett.

Megteheted, hogy valamit mozogni kezdesz, ami kicsit javít a helyzeteden, de sajnos a sok kompenzálás miatt, az idő előrehaladtával borítékolni lehet, hogy romlik majd a helyzet… jön a kiboltosulás a porckorongon, ami elkezdi piszkálni az ideget, és a fájdalmad semmihez sem lesz hasonlítható. Rosszabb esetben jön a műtét, műtét vagy a szteroidos gyulladáscsökkentő injekció, ami után átmenetileg javul a helyzet. A gyógytornásztól megtanultál néhány tűzoltó gyakorlatot, hogy mit tehetsz magadért,hogy kevésbé fájjon, vagy gyorsabban enyhüljön a fájdalmad, és amikor minden visszaáll a régi kerékvágásba… az egészet abbahagyod…mert az ember így működik. Ez is az évek alatt megszerzett tapasztalat.

Ezt csak tudatossággal írhatod fölül!

Légy tudatos!

Mozogj jól és edz okosan!