Az egészséges séta, és a mindenki számára könnyen elérhető futás veszélyeket rejt magában

Közzétéve: 2017. 10. 26.


A témát egy nemrégen a fővárosban rendezett maratoni futóverseny ihlette, és egy a napokban a sétáról megjelent kép csalta elő belőlem. Bár én szoktam kocogni, de futónak nem neveznem magam, mert nem tudok jól futni. Meg kellene tanulni, de annyira meg nem szeretem, hogy tegyek is érte. Az én jelenlegi tudásommal azonban én a lehető legkisebbre tudom csökkenteni ezekben a hobbisportokban rejlő veszélyeket, mert Neked is tudnod kell, hogy egy egészségesnek tűnő séta, és a mindenki számára könnyen elérhető futás veszélyeket rejt magában.

Ha valaki a rendszeres mozgást favorizálja, az én vagyok, de szerintem óriási felelőtlenség nekiugrani ezeknek a mozgásformáknak csak úgy. Azt is tudom, hogy nem olcsó manapság a sportos élet, tekintve az időt, amit a rendszeres testmozgásra rá kell szánni. Talán ez a legszűkebb keresztmetszet az „ügyben”. Ez egy egyszerű képlet, azért, hogy legyen mit elkölteni, keményen meg kell dolgozni.

Gyakran hallom, olvasom, hogy egy-egy életmódváltónak azt a tanácsot adják, hogy „ahová csak lehet, menj gyalog”, ez valóban a legkézenfekvőbb megoldás lenne… Aztán itt vannak a „futók”, itt jegyzem meg, hogy az említett versenyen, akiket én láttam inkább az életükért küzdöttek, mint futottak. Tisztelet a kivételnek, sokan azért kezdenek el futni, mert bárhol bármikor elérhető, és amúgy is futni mindenki tud és kell a post, hogy lefutottam a maratont.

Paul T. Williams, a kaliforniai Lawrence Berkley Nemzeti Laboratórium munkatársa 48 000 felnőtt adatait vetette össze, és arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben az energiafelhasználás mértéke megegyezik, a séta és a futás között nincs semmilyen különbség az egészségmegőrző hatás tekintetében. (life.hu) Éppen ezért, a két mozgást együtt vizsgálom az általam fontosnak tartott szempont szerint, és ez a TALP.

Ez adja az alátámasztást. A talpunk a legfontosabb és bizony az egyetlen felület, ami kapcsolatban van a talajjal, és ezt mindenféle cipőkbe rejtve közlekedünk az utcán. Mondjuk, furán néznénk ki, ha mezítláb flangálnánk. 🙂 pedig de jó is az 🙂

Tehát most nézzük a cipőket. Minden féle kapható, magas szárú, magas sarkú, csúszós talpú, és mindez már gyermekkorban elkezdődik pl.: a supinált cipő…stb. Itt meg is jegyezném, hogy 10 éves kor alatt, nagyon kevés gyermektalp igényel kezelést. Így szerintem az előbb említett supinált cipő használatát is csak gyermek-ortopéd orvos tanácsára adjunk a gyerek lábára! Alkalmazzuk inkább a jól bevált, ám a szülő részéről is időt és energiát igénylő talptornát! Erről később, és most vissza a témánkhoz.

Amikor valaki munkába sétál, nem biztos, vagy mondhatom, biztosan nem használ külön cipőt erre a célra, pedig a „csinos cipők” nem az egészséges talpboltozatok megőrzéséhez lettek gyártva. Meg merem kockáztatni, hogy a magyar lakosság több, mint 50%-nak nem egészséges a talpizomzata, ami a rosszul megválasztott cipőben egyre csak romlik, legyen az hétköznapi használatra vagy sportolásra választott cipő. Egészséges talp esetén három alátámasztási pont van:

  • a nagylábujj alatti párna
  • a kislábujj alatti párna
  • sarok közepe

Az egészséges talpat a haránt és a hosszanti boltozat adja.

Így a leggyakoribb elváltozások ezeket a talpizmokat érintik. A haránt és/vagy a hosszanti boltozatot érintő süllyedés, esetleg túlzott emelkedés (magas talpboltozat). Egyik sem jó. A talpboltozatot meghatározó talpizmoknak, az ütődések csillapításában és a különböző erőknek a térd felé irányításában van fontos szerepük. Amikor a hosszanti boltozat süllyed, akkor süllyed a boka is, amikor a haránt boltozat süllyed, akkor kiszélesedik a lábfej és akár bütyök is kialakulhat, gyakori a lábujjak alatti bőrkeményedés, vagy a csonthártyagyulladás, hiszen az izmok nem védik ezt a területet. Amikor mind a két izomzat megsüllyed, akkor van az a jelenség, amit tévesen lúdtalpnak nevezünk, ez a lapos talp.

A magas lábboltozat esetén a sarok kifelé döntött, ez a lábfejtartás további problémát generál a következőképpen: a testsúly a talp külső élére kerül, ami a térdszalagok feszüléséhez és a csípő megerőltetéséhez vezethet. Ugyanennek az izomnak a süllyedése, a térdek beforgását okozza, ami a csípőben kirotációt okoz, ami idő előtti kopáshoz vezethet. Akár emiatt is fájhat a bokánk, a térdünk, a csípőnk vagy a derekunk.

Csak gondoljunk bele, hogy ilyen lábbal vajon egészséges az amit csinálunk!?

 

A téma nincs teljesen kimerítve, mert nem beszéltem a feszes, túlterhelt, és az alvó, inaktív izmokról, ami komoly izomdiszbalanszot okoz a testben. talán ezért is látok köredzésen szikrázó térddel guggoló férfiakat és nőket, nem, nem a saját testsúlyukkal, hanem komoly plusz súlyokkalL

Szóval légy tudatos!

Mindenféle varázslatos fel-bemérések nélkül ellenőrizd, egyszerűen a saját és szeretteid talpát. Lépj vízbe majd egy jól látható helyre, és nézd meg milyen a formája a lenyomatnak.

Ha nem a normál talpúak közé tartozol, akkor sürgősen kezdd meg a talptornát és keress olyan mozgásformát, ami ezt támogatja. Ilyen az összes mezítláb végzett mozgásforma, mint a CentralTréning vagy a bodyART. Ezekhez a mozgásformákhoz nem kell sok minden, egy szőnyeg egy törölköző és Te magad! Az országban számtalan helyen elérhető, keresd a licenses bodyART oktatók listáját a bodyartschool.hu oldalon a bodyART menüpont alatt, az oktatók listájában!

Látogasd meg óráinkat az ARÉNA Törökbálintban!:)