A csontritkulás ellen mozgással tehetsz a legtöbbet

Közzétéve: 2016. 10. 29.


A kalciumban gazdag táplálkozás nagyon fontos, bár szerintem a mindenféle tápanyagban gazdag táplálkozás a legfontosabb, ám a csontritkulás ellen mozgással tehetsz a legtöbbet. Fontos ismerni, hogy a kalcium csak D-vitamin jelenlétében tud beépülni a csontokba, ezért annak megfelelő mennyiségéről is gondoskodnod kell!

csontritkulas2

kép: egeszseg.hu

Az osteoporosis vagyis a csontritkulás a kor előrehaladtával fokozott veszélyt jelent. Ez a csont anyagcsere zavarral járó betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százaléka érintett. A változás korában szinte minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved csontritkulásban. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál. Azonban a férfiaknak sem szabad félvállról venni ezt a problémát. 35 éves kor után ugyanúgy, mint az izomtömeg esetén, a csonttömeg mennyisége is fogyni kezd. Ennek a fogyásnak a mértéke azonban csökkenthető, bizonyos kockázati tényezők csökkentésével, valamint a megelőzést növelő tényezők emelésével. Kockázati tényezők: menopauza, genetika, várandóság, szoptatás, dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, túlzott alkohol fogyasztás, tartós vagy gyakori stressz. Amennyiben ezeket a tényezőket mérsékeled vagy megszünteted, sokat tettél a későbbi Önmagadért! A WHO ajánlása szerint a következőkkel tehetsz a csontritkulás ellen: kalciumban gazdag étrend (ne feledd a D-vitamint!), alkohol és kávéfogyasztás mérséklés, dohányzás kerülése valamint a rendszeres testmozgás.

Nem árt tudni, a csont folyamatosan átalakul, megújul. A csontszövet mechanikai funkcióját tekintve, kicsit furcsa hasonlattal élve, olyan, mint a vasbeton.  Nagyon leegyszerűsítve: a csont belsejében csontgerendák vannak, melyek a csontot ért erőhatásoknak megfelelően alakulnak ki. Minél nagyobb a fizikai terhelés, annál sűrűbb lesz a szerkezet. Nem kell túl sok anatómiai ismeret ahhoz, hogy kitaláld, hogyan tudsz hatni a csontjaidra…az izmaidon keresztül, hiszen az izmok a csontokon erednek és tapadnak. Amikor az izom dolgozik az eredés és a tapadás elmozdul, vagy elmozdulás nélkül megfeszül, akkor a csontot máris erőhatás éri.

A minap az öltözőben felmerült a kérdés a bodyART hogyan segíthet a csontritkulás megelőzésében?

Fontos leszögezni, hogy mindenféle mozgás serkenti a csont állományának javulását. Kutatásokkal bizonyították, hogy a kis és közepes, váltakozó terhelést biztosító mozgások, valamint az ellenállással végzett mozgások a leghatékonyabbak a csontépítés tekintetében.

  • A bodyART (test, lélek, szellem hármasára épül) egyszerre lágy és erővel teli mozdulatai, ezeknek a feltételeknek megfelelnek.
  • Ellenállással szemben végzett mozgás, bár a bodyART többnyire nem használ eszközt, viszont a tréning alatt végig a saját test által adott ellenállást használod.
  • A csonttöréses balesetek elkerülése rendkívül fontos (minden életkorban), ezért az egyensúly és koordináció fejlesztése, a stabilitás növelése elsőrendű feladat. A bodyART ebben is segít, hiszen gyakorlatai, amellett, hogy biztonságosak, rendkívüli módon fokozzák a stabilitást. A rendszeres gyakorlással, egyre ügyesebb, erősebb, és koncentráltabb lehetsz.
  • A mozdulatsorok alatt végzett centrális légzés nemcsak az izmok, de a lélek ellazulását is segíti, tehát a stresszoldásra is egy fantasztikus alternatíva.

Szóval ne habozz! Keresd óráimat!🙂