A csoportos óra pont olyan, mint a vonat indulása

Közzétéve: 2017. 07. 5.


Utaztál már valaha vonattal!?  Eljutni A-ból B-be, vonattal a menetrendhez kell tartani Magad… Amikor az a vonat, ami Téged a célodig visz, indul, ott kell lenned az állomáson különben a vonat otthagy. Teljesen mindegy hány gyereked van, mi történt veled aznap, ettél vagy nem aludtál… ő indul. A csoportos óra pont olyan, mint a vonat indulása. Kevés olyan időpont van, ami mindenkinek jó és megfelelő. Viszont aki elakar menni egy órára, az bizony akkor és ott lesz, ahol a számára fontos az óra kezdődik.

Van egy nagyon lényeges különbség a vonat és a csoportos óra között. Amennyiben elhibázod a vonat indulását, elkésel, onnan ahová menni szeretnél. Az órára azonban késve megérkezhetsz, ebben az esetben viszont nagyobb az esélye annak, hogy megsérülsz.

A bemelegítés lényege, hogy ráhangoljon az edzésre, felkészítse a testet a mozgásra és a fokozott terhelésre. Gondolj bele, hogy nyugalmi állapotban érkezel az edzésre, miközben mindenfelé kalandozik a figyelmed. Az ízületeid mozgástartománya beszűkült, az izmaid pihennek.

A reggeli órákban különösen fontos a bemelegítés, hiszen nemrég keltél ki az ágyból, ahol jó esetben egész éjjel pihent a tested. A munka utáni, vagy esti edzésen legalább ilyen fontos, hiszen egész nap ültél, az izmaid egy tipikus helyzetet felvéve órákon át, tartották a tested. Egy ilyen állapotból elindítani egy fokozott terhelést, igen nagy butaság. A külső hőmérsékletről még nem is tettem említést, ugyan nyár lévén ez nem éppen aktuális, de hideg, hűvös időben extra-figyelmet kell fordítani az edzés bevezető szakaszára.

Milyen a jó bemelegítés!? Sok helyen olvasni erről, sok különböző dolgot. Nálam a bemelegítés kb. 20 perc. Az új Vendégek simán azt hiszik, hogy az edzés elején található gyakorlatok, már a tréninghez tartoznak.:) Pedig csak felkészítik a testet a tréningre. A bodyART-ban is hasonló ez az időintervallum. Ez kell e testnek, ez nem kidobott idő, hanem tudatosság!

Kb 5 percig mobilizálni érdemes, minden ízületet, végig a gerinc teljes hosszát, a medencét, a térdeket, a bokákat, a lapockákat, a csuklókat, könyököket, fentebb olvashattad, hogy mereven érkezel, napszaktól és időjárástól függetlenül, tehát ennek nagyon elől kell lenni. Amikor nő a mozgástartomány akkor hosszabb úton dolgozik az adott izom, vagyis hatékonyabbá válik az edzés. Ha nem kellően alapos a bemelegítés, az edzés első felében nagy fáradtságot érezhetsz, a hirtelen fellépő energiamozgósítás miatt. Hirtelen kimerül az energiaraktár.

A mobilizálás mellett kell lennie keringésfokozásnak, dinamikus nyújtásnak végül sportág specifikus gyakorlatoknak. Ha ezzel készen vagy kezdheted az edzést! Senki nem mondja, hogy ezt 5-10 percbe bele lehet sűríteni! Ha igen, akkor pedig valamit kihagy az ember, kockáztatva egy lehetséges sérülés kialakulását.

Tekintsd hát a csoportos edzésedet egy vonatnak, ami repít a célod felé, egyre figyelj!

Mindig legyél kint az állomáson, hogy fölszállhass a vonatra!:)

A mi bodyART tréningünkhöz a Törökbálint ARÉNÁBAN tudsz csatlakozni, a következő időpontokban.
Azzal sincs baj, ha ezt nem tudod megoldani: személye edzéseimre akár gyermekeddel együtt is bejelentkezhetsz itt!:)

Ebben az esetben akkor indul a vonat, amikor Te akarod!;)