Szétnyílt hasizom (rectus diastasis)

Közzétéve: 2024. 03. 23.


Érdekes téma lehet ez a blogbejegyzés a számodra is, ha már kihordtál minimum 1 babát, jellegzetesen egyébként a második, harmadik baba után vagy ikerterhesség esetén jelentkezhet a probléma,a rectus diastasis avagy a szétnyílt egyenes hasizom.
A képen az én hasam látható a szülést követő 48 órában, hasprést követően. 12 évvel később visszagondolva még mindig emlékszem milyen elképesztően furcsa érzés volt, hogy fel akartam ülni, ahogy terhesség előtt, és nem tudtam ezt a mozdulatot létrehozni, a testem alkalmatlan volt rá. Mintha az adott izmok megbénultak volna, nem voltak az idegrendszer irányítása alatt.

Fontos tudni, hogy minden terhesség alkalmával szétnyílik a hasizom, hiszen odabenn a kis apróságnak egyre nagyobb helyre van szüksége. Nem véletlen tehát a 6 hetes regenerációs időszak a természetes úton történő szülés esetén, amit érdemes betartani. Ugyanis kb. ennyi időre van szükség a teljes záródáshoz/ regenerálódáshoz, ami a hasat illeti.

Tehát a terhesség során a mély hasizmok (haránt-hasizom, külső- és belső ferde hasizom) megnyúlnak, az egyeses hasizom nyílni kezd, hogy a baba elférjen. Itt azonban fontos megemlítenem, hogy nem szükséges ehhez a jelenséghez kihordott terhesség, ugyanis egy komolyabb hasi elhízás, vagy rosszul terhelés is elegendő, tehát kedves férfiak, Ti sem vagytok biztonságban!

Ha eleve meggyengült/megnyúlt izomzattal kezdted meg a terhességed, akkor a szülés után a hasfal nem tud visszazáródni, és marad egy rés, vagy a köldök fölött vagy alatt, de gyakran előfordul, hogy teljesen nyitva marad. Fontos tisztában legyünk azzal is, hogy nem csak a hasizom állapota miatt alakul ki és marad fenn ez az állapot.


Egyre többen jelzitek, hogy ezzel a problémával küzdötök a terhességei után. A szakemberek hamar reagáltak erre a piaci résre, és az elkeseredett anyukákat elérve hatalmas üzletet sikerült építeni rá…De valahogy a rések nem záródnak végérvényesen.

Kétségtelen, hogy ezek a tréningek hatékonyan működnek egy darabig, vagy addig, amíg az ember folyamatosan végzi a speckó gyakorlatokat, végleges megoldást csak kevés esetben érnek el az érintettek, és ez nagyon szomorú.
A Vendégek tapasztalata az, hogy ha valami oknál fogva – mondjuk utazás, időhiány, gyermek betegsége…stb. – nem végzik plank-re épülő mozgásanyagot, akkor visszanyílik a hasfal. Ennek nem csak az a következménye, hogy ezzel állandóan foglalkozni kell, hanem komoly lelki és pszichés problémát is okozhat, hiszen  kinek van ideje egész életében ezzel foglalkozni? Az előbbi okok, pedig teljesen érthetően és talán jogosan is, de motivációveszést is magukkal hoznak.
Tehát mint megoldás, ez kell, erősíteni a mély izmokat, de még fontosabb, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amik mentén ez megvalósulhat. Ne korlátozzuk a figyelmünket a hasfalra!
Van egy csoportom, ahol többnyire azzal foglalkozunk, hogy mit eszünk, de néha egyéb kérdések is felmerülnek, az egyik ilyen téma a szétnyílt hasizom volt.
Nézd meg az alábbi videókat!
Amennyiben magadra ismertél, nézz körben a videotárban megtalálható mozgásprogramok között!
Előfordulhat, hogy egyedül nem boldogulsz, írj üzenetet vagy keress bátran !:) 
Ne feledd ezek a gyakorlatok nem tesznek majd izmossá, nem lesz tőlük kockás a hasad, cserébe bitang központi erőd lesz, gyönyörű tartásod és ezzel stabil alapokat teremtesz ahhoz, hogy izmot építs vagy erőt fejlessz, na és zárva maradjon a hasad!

“Negyedik gyermekünk tavaly július végén érkezett meg közénk. Hálát adtam, hogy most nem négy ujjnyira nyílt szét a hasizmom, nem úgy, mint az első várandósság alatt, csak 1,5-2 ujjnyira. Minden szülés után sikerült összedolgozni az izmokat, de amikor láttam Reni videóját arról, hogy másutt kell keresni az okot, ha nyílik a hasizom, amikor abbahagyjuk a specifikus gyakorlatokat, elgondolkodtam: nálam is ez a helyzet. Amíg szépen naponta/kétnaponta csinálom a gyakorlatokat a rectus diastasis-ra, addig minden szuper. Viszont, ha kimarad pl. 1 hét, igazi szétfolyós, „Jabba-hasam” lesz. Felhívtam Renit, megbeszéltünk egy időpontot , a felmérés során hamar rávilágított arra, hogy miért nem hoznak végleges megoldást a hasizom-záró gyakorlatok: mert a hiba nem ott van, csak ott mutatkozik meg. Nem hinné senki, hogy a tartásom az oka annak, hogy a hasizmom sem tudja jól ellátni a funkcióját. Pedig így van.

Nem kaptam csilli-villi gyakorlatokat, azokból sem sokat. De napi szinten beépítettem az életembe. 1 hét után szebb a tartásom, ha valamiért nap közben nem gyakoroltam, cudarul érzem magam estére a testemben, a porcikáim kívánják a gyakorlatokat, mert jól esnek. Szintén 1 hét után aktívabb az elülső hasizmom és már nem egész 1 ujjnyi csak a hasizmok nyílása. Hálás vagyok Reniért, a segítségéért, a szaktudásáért! És várom a folytatást, hogy még mi mindent fogunk tudni együtt elérni! <3

Reni munkásságába a MUTI MIT ESZEL – Kortalanul étkezés csoport révén nyertem először betekintést. Már akkor megfogott az alapos, mélyre ásó, összefüggésekben gondolkozó szaktudása. Hiteles embernek látszott a médián keresztül és igen nagy örömömre az életben pont olyan, mint amilyennek a képernyőn keresztül látszik: olyan szakember, akire vakon rábízhatod magad, mert biztos lehetsz benne, hogy eljuttat az egészségig – ha megfogadod, amit mond.” (Eszter)

 

“Két terhesség kihordása során jelentkező hát és derékfájás miatt kerestem fel Renit, hogy a segítségét kérjem! Az állapotfelmérés során kiderült, hogy a hát és derékfájás mellett, szülés után gyakori nyitott hasizommal is szemben állunk. Így elkezdtük a hát és a mély hasizmok megerősítését! Örömmel tapasztaltam, hogy a negyedik izzasztó edzés után, már jelentős mértékben záródott a hasizmom és a derékfájás is elmúlt. Köszönöm!” (Reni)