Készülj bodyART tréninggel a síszezonra!

Közzétéve: 2017. 01. 22.


Évek óta nem voltak ilyen jó minőségű pályák a hazai, de talán még a környező országok síparadicsomaiban sem. Most, hogy a hazai helyzet is szuper, így még többen eljuthatunk, hogy élvezzük a siklás örömét. A családban egyedül síelek, egyelőre, így nem igazán jutottam el külföldi síparadicsomokba, no meg várandósan sem síeltem, szülés után sem, és azon kaptam magam, hogy eltelt 7 év úgy hogy, nem volt léc a lábamon. 🙁 A hétvégén azonban eljutottam a visegrádi Nordica Sípályára és megdöbbenve tapasztaltam, hogy jobban ment a síelés, mint 7 évvel ezelőtt, belülről őrületes erőt és stabilitást éreztem. Hazafelé fülig érő szájjal azon gondolkoztam vajon a bodyART miatt lehet e ez? Így ha elfogadsz egy tanácsot tőlem :készülj bodyART tréninggel a síszezonra!

7 év után…egyetlen esés nélkül… azt gondoltam, hogy másnap valami őrületes izomláz lesz majd úrrá rajtam, annak ellenére, hogy túl sokat nem síeltem, betartva a fokozatosság elvét:) …és tudod mit érzek…semmit, sem fájdalmat sem izomlázat, csak az igazi élményt, a flowt, amit csúszás közben villámgyorsan mozgósítani tudtam.

Most biztosan azt szeretnéd tudni, hogy ugyan miért pont a bodyART? A válasz végtelenül egyszerű: mert stabilitást, erőt, erő-állóképességet és rugalmasságot ad. Az egészséges hétköznapi mozgáshoz erős, de rugalmas izmokra van szükségünk, és akkor a sportolásról még nem is beszéltem. A sérülések elkerülése érdekében, a fokozatosság elve mellett fontos, hogy az izmaink, megfelelő hosszúságúak legyenek, és villámgyorsan tudjanak adaptálódni a környezet hirtelen változásaihoz.

A megfelelő védőruházat is elengedhetetlen, azonban a testünk izmai is gondos előkészületet igényelnek. A téli sportbalesetek alkalmával a térd, váll, csukló, lábszár és a kar szokott sérülni. Jó esetben ez csak ficam, vagy rándulás, ami pár nap alatt javul, de ez mondjuk egy 1 hetes síelés esetén 2-3 nap kimaradást jelent. Nem is beszélve arról, ha komolyabb baleset történik. A térdsérülések 70%-nál  keresztszalagok részleges vagy teljes szakadása vezeti a listát, a törések mellett. A zúzódások gyógyulása attól is függ, hogy milyen a sérülést szenvedett izom regenerációs képessége, vagyis mennyire jól erezett, milyen a vérellátása, milyen a keringése. A zúzódásos esetekben nagyon fontos, hogy magát az ödémásodást gátoljuk meg, hiszen a szövetek között felgyülemlett folyadék nyomja az ereket, ami lassítja a keringést. De most térjünk vissza oda, hogy megfelelő előkészülettel mindezek esélye minimálisra csökkenthető. A rendszeres testedzéssel testünk izmaiban egyre több kapillárist megnyithatunk, nő az állóképessége a testnek. A bodyART gyakorlatai dinamikusan és statikusan váltják egymást, nagy hangsúlyt fektet a mély izmok használatára, és az egyensúly fejlesztésére.

Az egyensúlyunk megőrzése bármilyen helyzetben az egyik legfontosabb sérülésmegelőzési metodika. Szeretem az imbalance eszközöket…használom is, de vallom, hogy amíg a talajon nem tudod stabilan megtartani az egyensúlyod, addig ne lépj magasabb szintre! Nem attól tudsz majd megállni stabilan a talajon, ha valahogy kikompenzálsz egy instabil felszínű eszközön!!! Ráadásul ilyen felszínen nem kell majd megállnod az életben, viszont a műanyag padlóborításon megcsúszhat a cipőd sarka, netán télen a jégen ugyanez előfordulhat, de ha a szenzomotoros képességeid fejlesztésére koncentrálsz egy megcsúszásból nem lesz feltétlenül puffanás!:)

Ha már a csúszás került szóba, akkor a sípályák többnyire kemény, stabil felületek, melyek nagyon jól csúsznak, ergo, ha stabil talajon edzed az egyensúlyérzékedet, sokkal nagyobb biztonságban érezheted Magad a pályán. Emellett nagyon fontos még a szegmentális stabilizáció, a stretching, az ízületek megfelelő stabilizációja és mobilizációja is.

A bodyART tréningek 60 perce alatt ezekből mindből részesülsz, közben megismered a tested, megismered és kitolod a határaidat:)

Várlak az óráimon vagy személyi edzéseimen! Keress bátran! Itt. 🙂