Krónikus izom vagy ízületi fájdalom ellenszere…

Közzétéve: 2016. 12. 3.


Amikor a test izomegyensúlya felborul, akkor a test kompenzálni kezd, természetesen ezt nem tudatosan végzi, hanem egyszerűen úgy, ahogy a mozgást kivitelezni tudja, ugyanis ha egy ízület mozgástartománya nem megfelelő, akkor egy másik ízületben történik meg az elmozdulás, ami nem 1-2-3 éves rosszul edzés miatt, hanem inkább 5-10 év után mutatja meg magát. Krónikus izom vagy ízületi fájdalom mindig izomdiszbalansz eredménye…ellenszere, az izomegyensúly! Szedhetünk időnként fájdalomcsillapítót, kezeltethetjük, ha nem szüntetjük meg az okát állandóan visszatérő problémával kerülünk szembe.

Ülünk mindenhol. Ülünk a kocsiban, az íróasztalnál, a fotelban… megjegyzem, mindenhol rosszul…és lassan úgy nézünk ki, mint a teknősbékák.

Hogy miért ne súlyzóval, köredzéssel, vagy felfüggesztéses eszközzel kezdjen mozogni, akinek rossz a testtartása. Miért ront a saját helyzetén, ha így kezd mozogni bárki is? Miért nem ciki súlyzó nélkül saját testsúllyal edzeni, akár nő, akár férfi vagy!? Most megtudhatod.

Jó lenne, ha valakinek csak alsó vagy csak felső keresztezett szindrómája lenne, sajnos gyakrabb, hogy mindkettő egyszerre van jelen.
Ennek oka, az izmok egyensúlyának megbomlása. A héten kaptam egy kérdést, hogy dolgozok e súlyzóval is? (mármint a vendéget dolgoztatom e súlyzóval)
A válaszom az volt, hogy amint a Vendég alkalmassá válik rá, igen, erre megkaptam, hogy ha nem dolgozom súlyzóval, akkor igen kevés órám lesz…meglehet…de én nem a sok vendégért dolgozom, hanem az egészséges, fájdalommentes és szabad mozgásért!

Amikor valakinek fokozott a kifózisa (felső háti görbület), vagy éppen ellenkezőleg…kiegyenesedett, ott biztosan megbomlott az izmok egyensúlya, és az ízületi mozgásokban már láthatóak. Az alsó és felső keresztezett szindrómánál az ízület mozgástartománya beszűkült. Egy beszűkült ízületben vannak túl feszes és túlzottan meggyengült izmok is. Az ízületi mozgékonyságot, azért jócskán befolyásolja a genetika is, de ebbe nem is szándékozom belemenni, mert eltér a tárgytól.

Adott egy púpos hátú vendég…akinek valószínűleg a mellizma, lapocka emelő izma, és a trapéz felső 1/3-a totál be van rövidülve, a lapockazárója és a vállat kirotáló (kifelé forgató) izmok pedig megnyúltak. Feladat, el kell kezdeni erősíteni a lapockazáró izmot, igen ám, de hogyan!?

Nézzük a nehézségét a dolognak. Ami nem is nehézség, inkább a testünk mozgásának törvénye, egyszerű biomechanika, amit nem árt, ha egy edző ismer, és alkalmaz is… Az előbb említett izompárok a következőképp dolgoznak: amikor az agonista izom megfeszül az antagonista izom ellazul, és ezt az idegrendszerünk a reciprok gátlással szabályozza, tulajdonképpen ezzel védi az egész rendszert. Amikor egy izom, be van rövidülve, vagyis feszült, akkor a vele ellentétes mozgást végző izom gátlás alatt van, vagyis nem fog dolgozni. Ezért, ha a púpos hátú vendég nekiáll evezni, azzal a céllal, hogy majd megerősíti a hátizmait, (bármilyen eszközzel vagy konditermi géppel) biztos lehet benne, hogy a lapockazáró izmai nem lesznek túl aktívak, hiszen túl van nyúlva.  Az idegrendszer azt jelzi, hogy „hahóó, te nem dolgozhatsz, mert éppen nyúlási fázisban vagy”, tehát a környékén lévő egyébként is feszült és rövidült izmokkal fogja végrehajtani a mozgást, ami meg egyértelműen egy szép kis kompenzáció lesz. Maradjunk az evezős gyakorlatnál, a mozgás 90% át a trapéz felsővel és a nyakaddal, meg a lapockaemelő izommal fogja elvégezni. Ezzel pedig tovább erősíti a rossz mozgásmintát, és még púposabb lesz a háta! Arról már ne is beszéljünk, hogy ez rettentő csúnya, ráadásul előbb utóbb fájni is fog.

Hogy honnan tudom!? Én is jártam ebben a cipőben, és bár még nem vagyok készen, egyértelműen jó irányba haladok:)

page

Értem én, hogy jó a súlyzós edzés, én is szeretem, de azt mondom nem elég! Tanítsd meg a testednek a helyes mozgást, idegezd be az izmokat és nyújts eleget. A nyújtás legalább annyira fontos, mit a súlyzós erősítés.

A nyújtást, mindig lassan végezd, és hosszabb ideig tartsd ki a pozíciót, hogy az izom kellően megnyúlhasson, lélegezz mélyeket, hogy miért arról itt olvashatsz!

Hogy mért kell az izomrostok optimális hosszát megőrizned, itt olvashatsz!

Óráim: bodyART és CentrálTréning®

Órarend itt!

Köszönöm, hogy velem voltál ebben a blogbejegyzésben is!:)