Autóban ülve

Közzétéve: 2020. 09. 9.


Ülhetsz e helyesen?

Gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy a Vendég közli velem: nincs ideje edzeni, gyakorolni. Na ezen nem akadunk meg természetesen, kapja a házi feladatokat. Igen ám, de nem csinálja, az állapot pedig nem javul. Ha valaki panasszal érkezik hozzám, általában jár heti 2 alkalommal. Továbbá kis angyal módjára csinálja a házikat. Aztán amint jobban van minden leáll, marad a- jó esetben-heti egy gyakorlás. A hétköznapi életén nem változtat, hiszen ha gép előtt kell ülnie, ott ül, ha autóban akkor ott.

Van -e megoldás?

Bene Máté a porckorong.hu – gerincsérv gyógyítás műtét nélkül vezetője, most az autóban töltött üléssel kapcsolatban segít Neked, ha már nekem nem hiszel 😀, talán Neki igen. A videó 20 perces, érdemes végig nézned. Ám nem árt tudnod, az ülés folyamata, a székek és az autóülések porckorongterhelőek.☝

Mindegy mennyire kényelmesen vagy jó állítod be az ülésedet, 10-12 perc után bárhogy is ülj, az izom feszülni fog, ha nagyon ügyes vagy akkor csak egy területen! Azonban ez sem jó!☝

Kagylóülés rallyzáshoz: kényelmes, támaszt, viszont az ágyéki csigolyákat nyitott helyzetbe kényszeríti, a körbeölelő háttámla előretolja a vállakat➡️ előreforog a felkarcsont➡️ a fej egy előrehelyezett tartásba kényszerül.

Ha fekszel az autóban: ahhoz, hogy kiláss az ablakon (vezetésnél ez nem hátrány) megemeled majd a fejed, így az alsó nyaki csigolyáknál megtörik a gerinced. Ha ebben a pozícióban érzed kényelmesnek, akkor felejtsd el a deréktámaszt, hiszen azzal csak a nyaki törés fokozódik.

Combtámasz: elnyomod az ereket, fokozódik a vénás visszaáramlás➡️kialakulhat visszér és vizesedhetnek a lábak.

A riadtság az idegesség a szomorúság, a stressz fokozza a feszültséget az izmokban➡️fokozódnak a tünetek.

Az ülés hűtés➡️a hideg összehúzza az ereket csökken a keringés, fokozódik a feszültség, és ha már csapágyas a gerinced jelezni is fog. Az ülésfűtés➡️a meleg fokozza a keringést az izmok lazulnak, de hosszútávon ez sem megoldás.

Mit tehetsz!?

A videóból ez is kiderül:

Úgy helyezkedj el, hogy a felkarcsont a vápában tudjon maradni, laza legyen a váll és a trapéz, és ehhez állítsd be a fejtámlát.☝Ha hosszasan kell ülnöd, sportolj rendszeresen, olyan gyakorlatokat választva, ami kompenzálja az ülés okozta kényszertartást! Ficeregj ülés közben! Ide csatolom Neked az autóból kiszállva végezhető egyszerű gyakorlatokat!

A Te tudatosságod szolgálja legjobban a Te egészséged!

Ha szükséged van tanácsra, mozgásra keress bátran a témában a Máténál is tanultam🤷‍♀️ Akkor is kereshetsz, ha szeretnéd jól beállítani az ülésed:) Itt találsz meg. 🙂

Az autóban ülésről a videót itt nézheted meg.