A légzésnek irányító szerepe van a vegetatív szabályozásban

Közzétéve: 2016. 11. 29.


A légzés szerepe rendkívüli, része az autonóm idegrendszernek, emellett akaratlagosan is befolyásolható.  A LÉGZÉSNEK IRÁNYÍTÓ SZEREPE VAN A VEGETATÍV SZABÁLYOZÁSBAN.
A belégzés a szimpatikus, a kilégzés a paraszimpatikus rendszerre hat, és azok aktivitását fokozza. A belégzés aktív, míg a kilégzés passzív. Az emberek többnyire szimpatikus túlsúlyban vannak (stressz, túlhajszoltság, megfelelni vágyás). A szimpatikus rendszer kapcsol be automatikusan a stressz hatására, vagyis emeli a pulzust a vérnyomást a légzésszámot, cselekvésre hangolja a test izmait, vagyis előfeszített állapotban tartja az izomzatot. A kilégzés a paraszimpatikus hatást aktiválja, ám ezt elő kell idézni, ki kell kényszeríteni a testünkből, hogy az egyensúly fennmaradjon. Tudatosan lassított és mélyített légzés segít ebben. A légzés a szívverésre is hat, vagyis ha lassítjuk és mélyítjük, a szívfrekvencia is csökken, ami visszacsatolásként jelzi a szervezetnek, hogy elég a kortizonból, elég az adrenalinból, lazulhatnak, pihenhetnek az izmok.….elhárult a veszély.

rekesz

Röviden a KILÉGZÉS oldja a stresszt, segít a figyelmünket összpontosítani…

A bodyART és deepWORK tréningek központi eleme a légzés. Méghozzá a fűző hatású, központi légzés. Hosszan az orron beszívott levegőt résnyire nyitott ajkakon kifújjuk, egészen pontosan kileheljük:) Mint mikor télen egy ablakot szeretnénk bepárásítani, hogy rajzolhassunk rá. Enélkül a bodyART lényege elveszik…és nem azt adja, a részvevőnek, amit adni tudna. Kívánom, hogy egyszer vegyetek részt egy hatalmas bodyART rendezvényen, ahol több száz ember ritmikus légzése, akkora energiát ad, ami elmondhatatlan. A kilégzésnek hangja van! Hangja kell, hogy legyen, akkor jó! Azt tapasztalom az órákon, hogy a Vendégek egy része nem meri kifújni a levegőt, és nem értem az okát… Talán nem szeretnék, hogy a másik ember a teremben hallja az ő kilégzésüket, igen ám…de ezen a tréningen nemigen tudsz figyelni a másikra, ha tudsz, akkor nem vagy az órán, nem koncentrálsz eléggé… Tegnap volt egy órám…és nem tudtam kisajtolni a kilégzést a Vendégekből, viszont a idegesítő lehetett,mert az egyik tini korú Vendégem, azt javasolta, hogy Darth Vader-t hívjam meg és akkor hallhatom a kilégzést. A feladatom az, hogy megtanítsalak Téged kilélegezni, tudatosan használni a tested összes izmát, hogy a fájdalmaid megszűnjenek.

14484605_917031215069974_5916614697770362613_n

Így néz ki a terem, amikor jó a kilégzés. 🙂

Mikor azt mondom, feszítsd a hasfalad, húzd a köldököt a csigolyáid irányába, majd lélegezz be mélyen, akkor a többség furán néz rám, hogy ugyan ezt a kettő dolgot hogyan lehet megvalósítani, ez azért van, mert a belégzést sokan a has behúzással azonosítják. Ennek oka az izmokban rejlik. A has behúzást a légzést segítő izommal  a rekeszizommal végzi el, ezért nem tudja a két dolgot egyszerre megcsinálni. Ezt szét kell szeparálni, meg kell tanítani a testnek, hogy mikor melyik izmot feszítse vagy lazítsa, erről szól a tudatosság.


Próbáld ki a következőt:
Feszítsd meg a hasfalad, tartsd feszesen. Húzd a köldököt a csigolyáid irányába, és közben lélegezz!!! Hagyd, hogy emelkedjen és süllyedjen a mellkasod!
Előfordulhat, hogy komoly kihívást jelent ez Neked, ennek az az oka, hogy a nagyon okos rekeszizmoddal oldod meg a hasfalad megfeszítését, pedig ez nem a legjobb módja ennek, hiszen, vagy megfulladsz vagy a csigolyáidat, porckorongjaidat veszélyezteted! Pl.: e
gy funkcionálisan cirkuszi edzésen, ahol a kilégzéskor a haskontrollt elveszíted, az alátámasztás hiányában, pedig beesik a derekad, nyírva ezzel a porckorongokat.
Gyere és lélegezz!

Bármilyen kérdésed lenne, keress bátran! Itt.

kép forrása:http://mozduljmost.blog.hu/