Derékfájdalom felső farizomrostok beidegzésének hiánya miatt

Közzétéve: 2016. 10. 4.


Hogy mi!? 🙂 A téma ma is az örök: hát és derékfájdalom a felső farizomrostok beidegzésének hiánya miatt is lehetséges. Rögtön „káromkodva” kezdem a blog bejegyzést: ugyanis a pelvico-lumbális stabilizációról esik szó, ennek a magyar megfelelője elég bénácskán hangzik: medence-ágyéki szakasz (szegmentum) stabilitása. Igyekszem majd érthetően leírni, bár vannak olyan képletek a testünkön, amit érdemes a nevén nevezni és nem fordítani, mert szerintem sokszor itt csúszik el az értelmezése a dolgoknak. A hát- és derékpanaszok legtöbbször, a pelvico-lumbális stabilizációnak a hiányára vezethetők vissza. Ez az instabilitás pedig a mély hasizmok és a nagy farizom felső rostjainak beidegzési problémáiból adódik.  Azért tartom fontosnak, hogy ezt megosszam Veled, mert bár szerencsére egyre többet hallhatsz a CORE izmok edzéséről, ez önmagában nem feltétlenül elegendő.

Bár nagy a kérdés milyen izmokat is értünk core izmok alatt, az ide-oda fordítások miatt talán ez is csorbát szenvedett, és nem feltétlenül olvashatod ugyanazt az izomlistát két különböző oldalon. Ám ebben a postban egyáltalán nem olvashatsz erről bővebben (talán majd egy másikban igen), mert nincs jelentőségük a medence stabilitása nélkül. Tudniillik az egész gerincet, annak összes járulékos elemével, a medence támasztja alá. Hogyan akarod edzeni a gerincedet, vagy a CORE izmaidat, ha nem bírod megtartani a medencédet!? A tűbe sem tudod befűzni a cérnát, ha nem vagy ura a kezeidnek!

Gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy X.Y. különböző eszközökkel végzett edzésekre jár és fáj a dereka vagy éppen a nyaka, esetleg leszakad a karja vagy a lába. Vagy otthon edz különböző videókra, amiben tök jó gyakorlatok vannak (mert azért ilyen is van) csak sajnos nincs meg a megfelelő alap ahhoz a terheléshez, amit a videóban lát az illető és már meg is van a baj. Eltelik néhány hónap jobb esetben év, és kezdődik az „itt fáj – ott fáj” malomkerékharca.

A ma divatja a fitneszben a „kórerősítés”… a funkcionális, a TRX, az erőedzések, az inbalance, majdnem hogy cirkuszi mutatványok… stb. Imádjuk – szeretjük, gyilkos feladatsorokat lehet összerakni, de az edzői tapasztalatom az, hogy nem mindenkinek itt kell kezdeni.

A kedvenc idézetemet, szeretném itt megosztani, amit a Judit egyik komoly tanfolyamán tanultam:

„Csak azt az izmot tudod erősíteni, aminek tudsz parancsolni.” (Diana Lee)

Hogyan is tudnád a fent leírt edzéseket végezni, ha nem tudod megmozdítani a medencédet, se előre, se hátra, ha a vállaidat folyton a füledben tartod, vagy ha megnövekedett a háti kifózisod (púp) vagy az ágyéki lordózisod (homorulat)…stb.

Az is edzői tapasztalat, hogy az emberek nem itt akarják kezdeni. Tegnapra lefogyni 20 kilót, vagy az életmódból adódó elveszített izomtömeget, nem a szőnyegen fekvéssel és a medence (vagy éppen a lapocka) tudatos mozgatásával lehet visszaszerezni. A Vendégnek itt igaza is van, viszont a hosszútávú egészséges mozgásának ez az egyetlen alapkövetelménye!

Megérezni, hogy milyen izmaid vannak, és azokat hogyan tudod mozgatni, vagy éppen nem mozgatni, vagyis fixen, stabilan tartani, vagyis testtudatot szerezni, a legelső feladatod!

A legegyszerűbb példa erre a fekvőtámasz, ha valahol itt stabilan kell tudni tartani a medencét ahhoz, hogy az ágyéki gerinc szakaszod biztonságban legyen. Csoportos óraadóként (bodyART) elég sok fekvőtámasszal találkozom, olyanokat is látok, akik keményen TRX-eznek, és úgy jönnek fel a talajról, mintha valami „gogógörl” mozdulatot végeznének. Ennek oka a mellizom izomerejének hiánya mellett, a medence stabilizálás hiánya, vagyis a pelvico-lumbális instabilitás!

Gyorsan és röviden: A nagy farizom felső rostjai a csípőlapát hátulsó részén az alsóbb részei a keresztcsonton és a farokcsonton erednek. A felső rostok a tractus iliotibialis (kötőszövetes) lemezen, az alsó rostok pedig a combcsont hátsó részén tapadnak. Ebből az következik, ha megfeszíted a farizmod, leginkább felső rostjait (mivel ezek erednek a medencelapátról), akkor az eredési és a tapadási pont közeledni kezd egymáshoz, és hátrabillenti a medencét, amit aztán statikusan tudni kell tartani, végig a gyakorlatok alatt. A  guggolás súllyal fantasztikus gyakorlat, ha az agy-ideg-izom kapcsolat LÉTEZIK. A medence stabilan tartásához szükség van még a mély hasizmokra, de azt hiszem ezek anatómiai elhelyezkedésének ismerete nélkül is érted már a lényeget.

ora-025-m

Most biztosan szidsz, hogy micsoda szavakat használok, hogy miért terhellek én ilyenekkel…ha gondolod felejtsd is el az egészet, elvesztegettél 5 percet az elolvasásával…Egyet azonban mindenképp jegyezd meg! „Csak azt az izmot tudod erősíteni, aminek tudsz parancsolni.”

Honnan tudhatod, hogy Neked nincs meg a beidegzésed ezen a területen!?

Az egyik intő jele a lapos fenék:( A másik, hogy bármennyire is szeretnéd megmozdítani a feneked felső részét, valamiért csak az alsó mocorog:(

Legyél férfi vagy nő, anya, apa vagy nagyszülő…bármilyen sportba is fogj bele, az legyen az első, hogy ezt az agy-ideg-izom kapcsolatot kiépíted! Újra meg kell tanítod mozogni, vagyis reedukálod! …ezt bizony először hason a matracon fekve, napjában többször GYAKOROLNI KELL, meghatározott ismétlésszámmal, hogy a beidegzés újra aktív legyen. Keress olyan szakembert, aki ismeri ezeket a szavakat és tudja, hogyan bánjon a testeddel, hogy az a lehető legrövidebb időn belül a leghatékonyabban tudjon dolgozni! Kikerülheted… elmenekülhetsz a rendszeres (személyi) edzéstől, a mindennapos gyakorlástól, (ami amúgy a legrosszabb esetben is 12 hét), az eredménye az lesz, hogy sehol semmilyen módszerrel nem tudnak majd segíteni Neked, hogy hosszútávon likvidálják a fájdalmaidat!

Megteheted, hogy valamit mozogni kezdesz, ami kicsit javít a helyzeteden, de sajnos a sok kompenzálás miatt, az idő előrehaladtával borítékolni lehet, hogy romlik majd a helyzet… jön a kiboltosulás a porckorongon, ami elkezdi piszkálni az ideget, és a fájdalmad semmihez sem lesz hasonlítható. Rosszabb esetben jön a műtét, műtét vagy a szteroidos gyulladáscsökkentő injekció, ami után átmenetileg javul a helyzet. A gyógytornásztól megtanultál néhány tűzoltó gyakorlatot, hogy mit tehetsz magadért,hogy kevésbé fájjon, vagy gyorsabban enyhüljön a fájdalmad, akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba… mert az ember így működik.

Ezt csak tudatossággal írhatod fölül!

Légy tudatos!

Edz okosan!

Kezd a legmélyebb pontodtól – a központodtól, a tested edzését!